medicslife

medicslife

Miért telt be a pohár!

2017. március 04. - kinga9303

Orvostanhallgató voltam Szegeden. Azért írom meg, melyik városban, mert a postokból úgyis egyértelmű lesz előbb utóbb. És ebben az írásban, arról lesz szó, miért telt be a pohár.

  Ehhez előbb az alapokat el kell mondanom az orvosképzésről. 1922 óta 6 éves osztatlan képzés. Ez azt jelenti, hogy nem kapok 3 év után semmilyen papírt és nem kell a következő 3 évhez újra felvételiznem. 6 év egyben és kész. Ezzel már eleve gondok vannak és most nem az osztatlan részre célzok. 1922 óta olyan fejlődésen ment át az orvostudomány, hogy azt robbanásszerűnek kell nevezni. Megjelent a genetika, az immunológia és még sorolhatnám, nem beszélve az amúgy már létező területek fejlődéséről. És nekünk ugyanúgy csak 6 évünk van ezek elsajátítására, mint a 70 éve végzetteknek, akik még csak nem is hallottak a DNSről, és egyéb újításokról. De ám legyen végülis ez más szakterületekre is igaz gondolom.

Maradjunk az időbeosztásnál. Az orvosin is bevezették a kredit rendszert. Nálunk ez abban nyilvánul meg, hogy meg van szabva évente hány kreditet kellett teljesítenünk. A tárgyakat 3 kategóriába sorolják. Vannak kötelező tárgyak, amelyeket mindenkinek meg kell csinálni ahhoz, hogy orvos legyen. A másik 2 csoport a kötelezően választhatók és a szabadon választható tárgyak, ezeket nem kell mind felvenni, csak bizonyos kredit mennyiségért párat. Ezek, azért vannak, hogyha valami mélyebben érdekelne minket lehetőségünk legyen tanulni róla. Tudom, hogy ez nyavalygásnak hangzik, DE órarend szerint mindennap 16:00-17:00ig tartottak a kötelező tárgyaink és ezek a plusz órák akkor kezdődnek. Tehát egy héten legalább kétszer vagy háromszor este 7-8kor végeztem az egyetemen. Innentől a leterheltség miatt nem feltétlen az érdekest, hanem a könnyen teljesíthetőt vettük fel legtöbben, ami nem igazán tartalmazott hasznos vagy új információt. Ez pedig felesleges időpocsékolás. 5. éven szerdán van egy óra, ami 20:30kor ér véget. Igen ESTE FÉL KILENCKOR. És a nap folyamán összesen egy 1,5 órás hézag van. Ami alatt ennem kellett, meg ha volt valami elintézni valóm, azt is oda kellett besűrítenem, mert mire végeztem semmi nem volt nyitva. Tehát ezeken a napokon csak este értem haza, amikor is le kellett ülnöm tanulni, mert hiába voltam benn előadáson egyszer nem elég hallani az anyagot, legalábbis nekem nem.  

Gyakran halljuk a Dékán Úrtól, hogy a tűzoltótanulás nem vezet sehova és nem lesz maradandó. Tűzoltótanulás alatt azt érti, hogy csak a zh-ra és vizsgára tanulunk és nem rendszeresen mindennap. És teljesen igaza van!!!! DE ha nem otthon élek, hanem kollégiumban vagy albérletben, akkor mosnom, főznöm, mosogatnom és néha takarítanom is kell. Majd ha ezekkel végeztem este 9-10kor üljek le tanulni és még az agyam is működjön. Hát nem tudom ezzel, hogy vannak az emberek, de miután egésznap új információkkal bombáztak és jegyzeteltem, ilyenkor inkább csak úgy érzem, hogy elfolyósodik koponyámban található szervem. Legjobb esetben is csak bambulok ki a fejemből, ha nem alszom be a könyv felett.

Lépjünk tovább, mert még ezt is megoldottuk valahogy. ÓRAREND. Ha kiigazodtam a blog készítésen, valahogy majd megpróbálom felrakni az órarendeimet. Gyorsan összegzem őket. 2órásak az előadások és a gyakorlatok ez 2x 45 percet jelent, amit szünet nélkül szoktak megtartani, ami azt jelenti, hogy van fél órám két előadás vagy gyakorlat között, hogy elmenjek mosdóba, átérjek egyik helyről a másikra és valamikor a nap folyamán egy ilyen fél órába jó lenne egy étkezést is beiktatni, hogy ne este 8kor egyek először. Persze ez is mellékes, hiszen egyéni szocprobléma, hogy a gimis tanárom idézzem. Csakhogy 4. évben fél órám volt kiérni Deszkre pulmonológia gyakorlatra. Deszk egy kb fél órás buszútra lévő falu, ahol a szanatórium található. Fél 3kor végeztünk egy gyakorlattal a szegedi klinika kertben ezután kb 10 perc alatt kiértünk a távolsági buszpályaudvarra, ahonnan 55kor indult csak busz (persze saját költségen). Így a 3kor kezdődő gyakorlatra fél 4re értünk ki és nem lehet kitolni sem a gyakorlatot, mert utána szintén 30 perc alatt vissza kellett érni az 5kor kezdődő kötelezően választható órára, ahonnan így is mindig legalább 10 percet késtünk és a mosdó sem fért bele  több mint, 5 órája a napirendbe. ÉS mindenki velünk kiabál. Mi vagyunk a hibásak. Holott kiadott órarend van, tehát nem oda veszem fel az órámat, ahova akarom. És ez nem egyszeri eset, mert következő éven is hasonló problémák voltak az órarendben, csak nem Deszkre, hanem Újszegedre vagy a város másik végébe kellett átérni.

Ekkor jön az 5. év, amikor már mindenki érzi, hogy mindjárt vége. Itt kevert rendszer van. Egyes gyakorlatok hetente vannak 1,5 órában és az órarend része, mások viszont tömbösítve a félév során 2 vagy 4 alkalommal, de akkor egész naposak és nekik nem számít, milyen óránk lenne aznap. Az aneszteziológia rendes, mert legalább igazolja azt a napot, máshol még ezt se teszik meg. Egy félév folyamán egy óráról 2x lehet hiányozni. Ezek a tömbösített gyakok ebből 1-et kapásból elvisznek. Itt jön be a kedvenc attitűdöm az egyetemen. Mindenkinek a saját tárgya a legfontosabb és le van ejtve, hogy nekem pedig nincs választásom, mert a diplomámhoz mindre szükségem van. Oldjam meg, ahogy tudom.

Kedvenc részem következik a Tanulmányi Osztály. A legtöbb órafelvételi és vizsga problémával hozzájuk kell fordulni. Ez szép és jó, ÁM ügyfélfogadás csak mindennap kb. 2,5 óra, amikor órarend szerint mindenkinek órája van és lógni kell, ha valamit el akarunk intézni. Mindez persze hagyján, de ők se igazán tudják mit merre és hogyan? Nem egyszer történt félretájékoztatás. De még csak nem is segítőkészek. A és B hét van 5. év során. AZ A héten nincsenek bizonyos órák B héten pedig plusz 3 gyakorlat van az A héthez képest. Meg kérdeztük nem lehetne-e az egyik gyakorlat A héten ugyanabban az időpontban, mint egy másik B héten könnyítés gyanánt. A válasz nem volt, mivel ugyanabban az időpontban nem lehet 2 óra. De könyörgöm az egyik az egyik héten van a másik pedig a következőn ez hol egy időpont???????????  Egy barátnőmnek itt kellett hagynia az egyetemet (nem önszántából). Bementünk megkérdezni, ezzel mi a teendő. Erre azt a választ kaptuk, hogy már feltalálták a postát, majd kiküldjük. Mindezt olyan stílusban, hogyha én ezt orvosként engedem meg magamnak másnap már ezzel van tele a média. Persze nyugodtan töröld te is belénk a lábad végül is mi vagyunk az egyetemért és nem fordítva!!!!!!!!!

OKTATÁS. Minden kötelező tárgyból van előadás és gyakorlat. Előadás a mi évfolyamunk 200 fő körüli volt összesen 3 terem volt, ahova befértünk volna ennyien. A többi évfolyam miatt nem lehet minden előadásunkat, ezekben tartani. Innentől kezdve miért várják el, hogy mindenki bejárjon? egy 100 fős előadóban sehogy sem férünk el még ha a lépcsőn is ülnek akkor sem. Mégis, ha nem jártunk, akkor nehezített vizsga és egyéb szankciók lépnek életbe. Megint csak mindenki oldja meg, ahogy akarja… Ráadásul az előadók egy részénél 2 trend van. Van magyar nyelvű diája az előadáshoz és ezzel elintézettnek érzi a munkáját, tehát bejön és szóról szóra felolvassa. Olvasni én is tudok köszönöm szépen. De még mindig ez a jobbik eset. Mert elég sokan megcsinálják a külföldi fizető hallgatóknak az angol nyelvű diát és azt hozzák be a magyar előadásra is. Magyarországon, ahol a magyar hallgatóknak kéne elsőbbséget élvezni, nem képesek összeállítani egy magyar előadásanyagot!!!!! Plusz 4.-5. éven nem divat kiadni az előadásanyagot. Van, aki arra hivatkozik, hogy mivel nem saját ábrát is tartalmaz, nem akar plagizálni. Őszintén minket ez nem érdekelne, nem adjuk ki, nem jelentjük fel érte, csak megfelelő forrásból akarunk tanulni. De hát onnan tanulsz, ahonnan akarsz. Persze vannak fantasztikus előadó professzorok is. Nem lenne igazságos, ha azt mondanám, hogy minden rossz, mert nem igaz. Ezért is nem akarok senkit a nevén nevezni. Senkit. Akinek nem inge, ne vegye magára.

GYAKORLATOK. Ha éppen nem szemináriumot tartanak helyette, akkor valamelyik éppen dolgozó orvos vagy rezidens, akinek amúgy is épp legalább 15 betegre kéne figyelnie és el van úszva a papírmunkával jelenik meg 10-15 perc késéssel, hogy beteghez vigyen. Tisztelet a kivételnek, mert igenis vannak intézetek, akik hangsúlyt fektetnek a gyakorlataikra. Szóval érkezik valaki, aki mind a 15ünket bevisz az osztályra. Körülbelül 5 főre jut egy beteg. Szerencsétlen páciensnek már ez is sok, főleg mivel a kikérdezés után mindegyikünknek egyesével végig kéne vizsgálnunk. Az orvos persze nem marad ott, tehát nem derül ki jól csináltuk-e. Nem mutatja meg mit kéne hallani, tapintani vagy látni, de ha az egész csoportnak meg is mutatja nem tudja mindenki meg nézni, mert a beteg is türelmetlen, meg nem is férünk hozzá. Ez a gyakorlati oktatásunk. Valljuk be ez nem igazán készít fel minket az orvos létre. És rezidensként sajnos már csinálnunk kell. Persze törvényileg csak felügyelet mellett lehetne mindent, de erre nincs kapacitás. Innentől kezdve magunkra vagyunk utalva. Csinálni kell és remélni. Persze az olyan alapvető gyakorlati dolgokról nem is beszéltem, hogy 6. év végén nem tudtunk vért venni, vénába branült tenni vagy artériás vért venni, pedig ezt az utolsót csak orvos végezhetné.

Vannak 4 hetes nyári gyakorlatok és persze a teljes 6. év gyakorlat. Itt mindenki maga intézi melyik kórházban kívánja ezeket tölteni. A legtöbb helyen itt sincs kapacitás az oktatásra, de nem éreztetik, hogy púp vagy a hátukon, amit tudnak megmutatnak és segítenek. Persze, mert itt egy osztályon max 3 hallgató van. Jobban tudnak velünk foglalkozni. Szóval eddig egy szavunk se volt azért, hogy az egészségügy az egyetlen terület, ahol a nyári szakmai gyakorlatért nem kapunk fizetést. Csakhogy nem hogy nem kapunk fizetést, ha az egyetem nem áll szerződésben a kórházzal, akkor a kórház tőlünk napi díjat szedhet a gyakorlaton törvényesen. Persze jó pár kórház eltekint ettől nagyvonalúan, ám nem mind. Ha én fehérvári vagyok és ott akarom tölteni az összes gyakorlatom, akkor napi 350ft-tal számolva 122.500ft-ot kéne fizetnem.

Mindezek után megértem, hogy egyes évfolyamtársaim annyira kiégtek, hogy még csak nem is az egészségügyben akartak elhelyezkedni. A belünket is kitaposták és minden rajtunk csattant. Örülünk, ha az egyetemen emberszámba vettek. BETELT A POHÁR!

A mostani Dékán szívügye, hogy Magyarországon helyezkedjünk el. Jogos kérés, ha azt vesszük, hogy az állam fizet az akármilyen oktatásunkért. Csakhogy van egy kis bibi a dologgal. A Dékán Úr villamosmérnök végzettségű. Igen az orvoskar dékánja nem orvos… Az egyetemen töltött idejét az elméleti intézeteknél töltötte, tehát egy percet sem dolgozott az igazi magyar egészségügyben. Innentől ez a buzdítás nem túl hitelszerű. Ha ezt valaki olyan mondja, aki több, mint 5 évig dolgozott orvosként, ápolóként, műtősnőként, szülésznőként, műtősfiúként vagy betegtologatóként, akkor elhiszem. Így kicsit vizet prédikál érzése van az embernek tőle.

Ugyanez a Dékán egy nem régi fórumon, amikor szóvá tették a gyakorlati oktatás hiányát, először el akarta poénkodni, majd kellő éllel közölte, hogy elintézheti, hogy újra kezdje az illető a 6 évet, a teljes egyetemt. Azzal fejezte be a válaszát, hogy van még pár szabad éjszakájuk, ami alatt pótolhatják a hiányzó tudásukat. Erre 2 dolgot válaszolnék. Nem tudtam, hogy az egyetem önképző kör. És elég nagy bajok vannak, ha a Dékán Úr úgy gondolja, könyvből megtanulható a gyakorlat. Persze felhozhatnám újra az időbeosztást. A már amúgy is 6 órás alvás idejüket, hova csökkentsék tovább??? Költői kérdés.

Elegem van. És azért kell erről szólni, mivel az odajárók nem fognak. Mindegyikük diplomát akar, tehát lapul és tűr. Ha az ön gyermekével tennék ezt, azt hagyná??? Akkor most miért hagyjuk??? Persze lehet mondani, hogy a többi egyetemen is ez van, DE A MI KEZÜNKBEN LESZ PÁR ÉVEN BELÜL AZ ÉLETE!! NEM LENNE JOBB, HA AKKOR TUDNÁNK SEGÍTENI??? MERT SEGÍTENI AKARUNK!!!! EZÉRT LETTÜNK ORVOSOK.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://medicslife.blog.hu/api/trackback/id/tr7112310893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anna King 2017.03.04. 12:44:43

Döbbenet. Remélem lesz valami reakcio es nem csak a tagadás vagy szönyeg alá söprés!

lyken 2017.03.04. 12:53:39

@Anna King: Ja, lesz, a rendszerélvező professzorok majd elmondják, hogy minden rendben van. Amúgy tök jó a cikk, feliratkoztam a blogra. Remélem felkapja a média és felfújja.

desw 2017.03.04. 13:11:20

"A mostani Dékán szívügye, hogy Magyarországon helyezkedjünk el. Jogos kérés, ha azt vesszük, hogy az állam fizet az akármilyen oktatásunkért. Csakhogy van egy kis bibi a dologgal. . . ."

Nincs bibi! Az kifejezetten káros, hogy a magyar adófizetők "termelik ki" a Nyugatnak az orvosokat, mérnököket, ...

"Ha ezt valaki olyan mondja, aki több, mint 5 évig dolgozott orvosként, ápolóként, műtősnőként, szülésznőként, műtősfiúként vagy betegtologatóként, akkor elhiszem. Így kicsit vizet prédikál érzése van az embernek tőle."

Ezt az adózók mondják és joggal elvárhatják, ha már 10 milliókat költöttek rád az elmúlt évtizedekben.

RockStarBarbiePrinzess 2017.03.04. 13:13:50

Szignifikánsan ugyanez megy a Semmelweis Egyetemen is. Szerencsére én három év után távoztam a képzésről. A legszörnyűbbnek azt látom, hogy a klinikai gyakorlaton az orvostanhallgatók "láthatatlanok". Senki nem tanít nekik semmit, nem csinálhatnak semmit. Szegények pedig nem is merik megkérdezni, hogy vehetnek-e vért, vagy kitölthetik-e az anamnézislapot stb. Pedig mennyi munkát lehetne nekik adni, és szerintem nagyon szívesen segítenének is.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.03.04. 13:15:37

@desw: Nyilván a másik oldalon állva is ezt mondanád. Azért olvasd csak el a cikk többi részét is. Tanulságos, bár segíteni egyikünk sem tud, sajnos.

2017.03.04. 13:20:09

"eddig egy szavunk se volt azért, hogy az egészségügy az egyetlen terület, ahol a nyári szakmai gyakorlatért nem kapunk fizetést"

Nem az egészségügy az egyetlen terület, ahol nem kapnak fizetést szakmai gyakorlatért.
Vendéglátó, kereskedelmi, közgáz, számvitel, jogi felsőoktatás, pedagógus szakokon tanulók se kapnak, sőt örüljenek, ha hajlandóak fogadni őket bárhol nyári gyakorlatra.
(De ez így van a sima szakiskolásoknál is, senki se fizet a tanulónak, sőt, még ő fizessen, hogy fogadják. Fodrász, pincér, szakács, autószerelő, ács, szállítmányozó... aztán csodálkoznak, hogy nem lesz senki, aki szakmunkákat tudna végezni.)

Aki kap valami ellentételezést a cégtől, az mondjuk egy gépészmérnök, programozó, legalábbis ismeretségi körömben, mert ők előállítanak valamit. Meg rendőrtiszti főiskolások kaptak mindig is fizetést minden hónapban, nem csak nyárigyakorlat alatt.

Az meg hogy este nyolc után ér véget az oktatás. Természettudományi karon mondjuk egy vegyész hallgató laborban van reggeltől estig, jegyzőkönyvvel kell igazolnia, hogy elvégezte az előírt munkát. Aztán még mehet előadásra, ha van még valami aznap. De ez még semmi. Egy kétszakos, mondjuk biológia-kémia szakos, tanárszakos esetén a két szak egymásról direkt tudomást se vége állítja össze az órarendet, így meg se tud jelenni mondjuk egyik nap egy biológia szakos előadásán se, mert aznap mondjuk szerves kémia laborban dolgozik. Nem véletlen, hogy megadott idő alatt szinte senki se végez.
A magyar felsőoktatás ilyen. Mivel ingyen van (persze az adófizetők fizetik, meg a könyvek se olcsók, pláne általános orvos szakon), meg bosszúálló kiskirályok uralják az egyetemeket, főiskolákat, ezért mindenki lapít.

Azon se csodálkozom, hogy a medikusok koffeintablettán és egyéb (nem legális) szereken élnek. Már húsz éve is így volt.
Az se véletlen, hogy már évek óta nagyon népszerű a svéd nyelvtanfolyam a medikusok körében :)

Netuddki. 2017.03.04. 13:23:37

@desw: Kérd számon a mindenkori kormányodat! Elsősorban ők a felelősek, hogy nem itthon helyezkednek el a felsőoktatásról kikerültek. Pedig nem az az igazán káros, hogy mennyit költöttek rájuk az adófizetők, hanem az, hogy utána nem az országnak lesz belőlük haszna.
A felsőoktatás az országnak egy befektetés. Lenne, ha nem ilyen ostoba tolvaj kormányunk lenne.
Azért remélem jövőre elmész szavazni, és nem a tolvajfideszre! Különben nem fog változni itt semmi.

desw 2017.03.04. 13:33:42

@Androsz:

"Nyilván a másik oldalon állva is ezt mondanád."

Igen, akkor is ezt mondtam.

"Azért olvasd csak el a cikk többi részét is. Tanulságos, bár segíteni egyikünk sem tud, sajnos. "

Mivel bíztassam? Lesz ez még rosszabb is? Tudhatta előre? Szakvizsgáig mi lesz?
A fele egyszerű picsogás! A katalógusra beírkálják egymást, a vizsgákon kimegy a tanár tételhúzás előtt, . . .

desw 2017.03.04. 13:38:45

@Tibi !:

"Kérd számon a mindenkori kormányodat! Elsősorban ők a felelősek, hogy nem itthon helyezkednek el a felsőoktatásról kikerültek."

Nem lehet versenyezni a Nyugattal.

" Pedig nem az az igazán káros, hogy mennyit költöttek rájuk az adófizetők, hanem az, hogy utána nem az országnak lesz belőlük haszna."

Azt nem tudod megakadályozni, hogy emigráljon, azt viszont igen, hogy nem költsünk rájuk feleslegesen olyan sokat. (tandíj)

"A felsőoktatás az országnak egy befektetés. Lenne, ha nem ilyen ostoba tolvaj kormányunk lenne.
Azért remélem jövőre elmész szavazni, és nem a tolvajfideszre! Különben nem fog változni itt semmi. "

Előbb az embereknek kell változni. Nem a politikusok lopása a legnagyobb gond, hanem a poszt-szocializmus (gondoskodó állambácsi, életképtelen polgárok, ...)

2017.03.04. 13:40:27

@desw: az igaz, hogy az luxus az állam részéről, hogy nyugatra képeznek orvosokat, de ez nem nagyon függ össze azzal, hogy emberszámba se veszik a hallgatót, szervezésben fejetlenség uralkodik, kritikára nem nyitottak. Annyiból jó a dékán és a professzorok pökhendi hozzáállása, hogy így hanar megtapasztalják a medikusok, hogy milyen hűbéri rendszer uralkodik a magyar egészségügyben.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2017.03.04. 13:42:04

jo, este 6-7-8 korul vegez, de mikor kezd? a tantervbe beleporgetve itt is igaznak tunik a kb oraszam/het = kredit/felev kozelites, 300 kreditet 10 felev alatt igy heti 30 orabol, vagyis napi 6-bol lehet teljesiteni. ha atlag este 6-kor vegez, es olyan szoros hogy meg ebedezni sincs ideje, akkor delelott nincs is oraja. akkor miert alszik 6 orakat? a tobbi panaszt mennyire lehet komolyan venni?

Cave Nick 2017.03.04. 13:46:47

A gyakorlati oktatás valóban katasztrófa, úgy ahogy itt le van írva.

Pilotax 2017.03.04. 13:48:25

Mint két frissiben egyetemet végzett gyermek apja állítom, hogy a többi karokon és szakokon is nagyjából ugyanez a helyzet. Szinte minden előbbre való az egyetemen a hallgatónál, annak szükségleteinél és érdekeinél. Az felsőoktatásban majdhogynem az a jelszó, "A hallgatőnak kuss van, hallgasson!"A kiszolgáló személyzetek, úgymint a Tanulmányi osztály, Dékáni Hivatal stb. naponta törli bele a lábát a hallgatókba. A számlát elszámoló pénzügyes előadó köt bele abba, hogy a Phd hallgató miért veszi meg a kutatásához nélkülözhetetlen valamit abból a költségvetési keretből ami részére a kutatásához biztosítva van. Sokszor lehetetlen felvenni egy tárgyat mert 10 helyet hirdetnek meg, azt is egy lehetetlen időpontra, de 50 hallgatónak lenne szüksége abban a félévben az adott kurzusra.

desw 2017.03.04. 13:57:24

@Colonel H. Stinkmeaner:

"az igaz, hogy az luxus az állam részéről, hogy nyugatra képeznek orvosokat. . ."

Hát az! Mindeki tépi a száját 1-2 stadion miatt, aztán a másik oldalon meg évente százmilliárdok mennek ki az ablakon a haldokló Nyugatnak diplomásokra.

, de ez nem nagyon függ össze azzal, hogy emberszámba se veszik a hallgatót, szervezésben fejetlenség uralkodik . . ."

Max úgy, hogy kevesebb diák estén TO-s Micike nyugodtabb lenne, meg nem dögölne le az ETR.

Egyébként állami intézményekben kik dolgonak alapvetően? Hát nem a társadalom krémje! Szóval ez a stílus kb alap. Nem jó ez így, mert semmibe se kerülne kedvesnek lenni . . .

tibor és klára 2017.03.04. 14:01:12

az miért baj, hogy nem csinál külön magyar nyelvű akármit az éppen magyar egyetem oktatott anyagához? 2017 van, hello

2017.03.04. 14:14:51

@desw: Na pontosan ez a hozzáállás, ami senkinek nem hiányzik. Ha bármi probléma van, akkor biztos csak picsog az illető, akinek kuss a neve. És a mindenféle képzelgésekre épített visszatámadás is annyira tipikus elem...

Az a helyzet pubi, hogy egy nyitott világban élünk. Tudom, hogy nem is olyan régen, amikor be voltak zárva ide az emberek, akkor élet-halál urai voltatok. De ennek vége. Aki egy kicsit is értelmes, beszél nyelveket az szépen jobbról balról megkerüli a kis elefántcsont tornyotokat. Be kéne látnod végre, hogy semmi hatalmad nincs már felettük. Amikor kint döntenek, hogy felvesznek-e valakit, akkor nem a te véleményedet fogják kikérni.

Amíg marad ez pökhendi hozzáállás a szakmailag semmit nem érő vezetőktől, addig a jó szakember rövid úton lelép innen. Az utolsó majd lekapcsolja a villanyt...

2017.03.04. 14:18:55

Nyugi Kollega, mindig így volt, ezelőtt 55 évvel is. Nagy és felesleges tananyag (gondolom, Te már nem tanulsz pol.gazdot, filozófiát, orosz nyelvet) időzavar, túlterheltség, arrogancia, éjszakába nyúló tanulás. Nem kellene rinyálni, ezt választottad, ha orvos akarsz lenni akkor tanulj meg túlélni. "Ha az ön gyermekével tennék ezt hagyná?" Tették, és hagytam, mert szerette, vállalta és nem parázott. Ja, és simán, jó eredménnyel elvégezte. Igen, láttam a nehézségeit, hasonlókat. Ne haragudj, de azt nem hiányolod, hogy még a fenekedet sem törlik ki? Szerintem az ilyen mentalitású hallgatókból lesznek a beképzelt "doktor urak", akik szerint persze jár nekik a hálapénz, mert ők soha nincsenek jól megfizetve, megbecsülve.

Zsíros Bödön 2017.03.04. 14:26:09

Az orvosspecifikus részeket leszámítva (ott maradtok egyedül egy pácienssel, stb) ennek a nagy része igaz más szakra is. Az este végzem téma, az, hogy kevés idő van esetenként órák közt stb.

Ala-ud-din (Servicio de Inteligencia) 2017.03.04. 14:30:12

Elárulhatom neked, ha ez javít a közérzeteden (amit nem hiszek), hogy másutt sem jobb a helyzet. Villamosmérnök hallgatóként (BME), matematikai nyelvészethez még nyomtatott jegyzet (értsd tankönyv) sem volt, a prof. előadásait pedig lehetetlen volt lejegyzetelni (minden mondatot ötször kezdett el minimum, és mindig másképp folytatta). Vizsga előtt közölte, hogy csak az ajánlott irodalomból lehet készülni, ami angolul volt csak és 1200 oldal. Mindez egy kőkemény elméleti tárgyból, (számítógépes programnyelvek megalkotása), amelyből a vizsgán viszont konkrét feladatokat kellett megoldani. Ja, minden este fél 12-kor feküdtem le, és fél ötkor keltem reggel. A fogaim tönkrementek, mert kb. 10 percem volt átlagban a menzán, hogy belapátoljam a szinte ehetetlenül forró ételt. Tudom, hogy demagógiának hangzik, de tanulni nem kötelező, csak lehetőség, és ahogy a digitális rendszertervezés tanárom mindta, mikor a fél évfolyamot szemrebbenés nélkül kirúgta: "kollégák az élet nem sétagalopp"!

desw 2017.03.04. 14:30:45

@Laca1558:

"Na pontosan ez a hozzáállás, ami senkinek nem hiányzik. Ha bármi probléma van, akkor biztos csak picsog az illető, akinek kuss a neve. És a mindenféle képzelgésekre épített visszatámadás is annyira tipikus elem... "

A szegedi ÁOK-t pont nagyon jól ismerem, de ez maradjon titok. Bátran és teljes biztonsággal kijelenthetem, hogy csak rosszabb és keményebb lesz.

"Az a helyzet pubi, hogy egy nyitott világban élünk. Tudom, hogy nem is olyan régen, amikor be voltak zárva ide az emberek, akkor élet-halál urai voltatok. De ennek vége. Aki egy kicsit is értelmes, beszél nyelveket az szépen jobbról balról megkerüli a kis elefántcsont tornyotokat. Be kéne látnod végre, hogy semmi hatalmad nincs már felettük."

Miről beszélsz? Ki akar titeket bezárni vagy uralkodni rajtatok? Én csak azt bátorkodtam megemlíteni, hogy az adózók 10 milliókat költenek rátok, aztán hálátok jeléül leléptek Nyugatra, mert Magyarországon minden szar. Fizessetek teljes tandíjat és akkor minden rendben, de a jelenlegi helyzet (Nyugatnak termelik a magyar adózók a diplomásokat) így nagyon nem jó!

És ti beszéltek korrektségről?? Huuu . . .

perpillanat 2017.03.04. 14:38:46

Mindent meglehet oldani, ha akarjuk. De mi van, ha nem akarjuk? Itt is igaz, hogy kinek az érdeke, mert ugye mindent az érdek vezérel.

Akkor nézzük: ha egy gyár előtt hosszú sorokban állnak a munkára váró munkanélküliek, akkor abban a gyárban kutyába sem veszik a dolgozót. Alacsony éhbér és embertelen hang a főnöktől. Teljesen logikus, mert ilyen az ember. De mi van, ha elfogy a gyár elől a sor?

Visszatérve: amíg mindenki egyetemet akar szerezni - mert ennél kisebb nem jó -, addig itt sem lesz változás. Sokan várakoznak a jobb diplomákért, mert abból lesz majd a jobb élet. Legalábbis ez az elképzelés. A tőlünk nyugatabbra vándorlással semmi baj...ha visszafizette a képzése árát. De a teljeset tokostól vonóstól, kamatokkal együtt. Akkor mehet Isten hírével. Addig viszont itt dolgozzon és ezt szerződésben lefektetve. Ha marad Magyarországon, de mondjuk nem orvosként, akkor is fizessen, egy a parlament által megállapított jóvátételt. És ez mindenkire vonatkozzon, aki az adókból fizetett tanulmányt végez. A szigorítás szelektál és felelősségteljes gondolkodást követel meg. A "vegyünk mindent lazán"gondolkodás, azonnal minden devalvál. A komoly tudást igénylő helyekre (főleg a felelősségteljes orvosképzés), csak meghatározott számban vennék fel, ahol kétharmad részt fizetős, egyharmad részt ingyenes(adókból fizetett) magas tanulmányi eredményt elérők között osztanám el.
Abban a pillanatban, amikor a diák fizetni kezdene, rögtön követelhetne is, azaz, meghatározhatná, hogy mit szeretne kapni a pénzéért. De amíg nem fizet - és itt most hagyjuk, hogy más azért fizet(adózók) és ráadásul boldog-boldogtalan egyetemre megy, mert az a tuti, addig sajna ki kell tisztítani minden ülepet. Kérem! Ez itt Magyarország, ami 2017 ide, vagy oda, továbbra is feudális társadalom (hahó orvostársadalom!!:). Királya: Orbán Viktor. Jó, ha ezt mindenki tudomásul veszi, mert ez a realitás.

Egyébiránt sok sikert mindenkinek.

Wenderar 2017.03.04. 14:41:30

Nekem is csak picsogasnak hangzik.
Én informatikus vagyok. Szerinted/szerintetek mennyivel nőtt a tudasbazisa ennek a szakmák az elmúlt csak 20 évben ?
A tárgyak 4/5 felesleges . A TO és egyéb hivatalok alkalmazottai pedig mindenhol parasztok, ezen nem kell fenntakadni.

Tanulj meg angolul , 2017 van.
Nincs előadás anyag ? Jegyzetelj,vagy kérd el olyan embertől akinek megvan.
Szakmai gyakorlat kérdése. Ha nem tudsz semmit előállítani mert még képzetlen vagy akkor úgy gondolod hogy a semmiért pénzt kéne kapj ?
Nem hogy 0 az értékes élesben de még nettó emberhátrány is vagy mert lekotsz egy olyan alkalmazottat aki képes megoldani problémákat. Legyen tokod, majd ha a surgossegin beüt a krah és több tucat vérben fetrengo embert kell életben tartanod 10-12 órán keresztül mire megoldódik a probléma akkor mi lesz ha most is elfaradsz ?
Én ugyan rendszereket tartok működésben, nálam nem ember életekre megy a játék hanem pénzre de én is van hogy 14-16 órát dolgozok.
A kód lefekszik én meg felkelek és mozgásba hozom.
Ha nem bírod a strapát akkor nem neked való, ennyi.

pici_rigó 2017.03.04. 14:56:26

Sziasztok!
az én SZTORIM:

Én diplomás ápolónak készülök, itt ugyanez a helyzet. Nem is hiszem, hogy elhelyezkedek itthon az egészségügyben, hagyjanak engem békén... De most már eldöntöttem, hogy leerőszakolom a torkomon az utolsó évemet a 4-ből..
Nálunk ezt a következőképp kell elképzelni: a mi első gyakorlatunk 2. év őszi félévében kezdődik, amiket bedobnak minket általában a krónikusra. Itt kéne az alapot megtanulnunk, amit a segédápolók tudnak. Ez idáig oké, tudjuk mire vállalkoztunk, végigcsináljuk - általában ekkor fogyatkozik meg az évfolyam létszáma radikálisan.
Igazából a legnagyobb probléma a dolgozókkal van, mert azt hiszi, hogy mi azért vagyunk ott, hogy a munkájukat kiváltsuk. Ezt lenyeltem a tavaszi féléves gyakorlatig. Harmadik évünkben bejön az aneszteziológia és az intenzív terápia, ahol elvárják, hogy a gyakorlaton megszerzett "TUDÁST" plusz az előző években megtanult tárgyakat, mint az anatómia, belgyógyászat, élettan, mikrobi stb szintetizáljuk. Az előadók és a gyakorlati tanárok nagy szemmel pislognak, hogy mi miért nem tudunk katéterezni, ng szondát levezetni, normálisan gyógyszerelni - úgy, hogy tudod, hogy ennek meg ennek a gyógyszernek mi a mellékhatása, miért nem adhatom ezzel a gyógyszerrel és miért nem adhatom ennek a betegnek. Szóval pislognak, mint hal a szatyorban, hogy nekünk miért nincs KRITIKUS GONDOLKODÁSUNK. (és ahogy a poszt írója is említette, ehhez nem elég a könyvből megtanult tudás, gyakorlat nélkül ez nem rögzül)
Már nem tudom hányszor jeleztük a tanszék vezetőnek, a gyakorlati helyet intézőknek, hogy mi kórházi gyakorlaton nem tudjuk, hogy mit csinálunk, mert a megkérdezzük az ott dolgozó ápolótól, hogy ez meg ez miért, + próbálunk velük erről beszélni, akkor ők sem nagyon tudják - sőt olyan baromságot mondanak a betegnek edukáció címén, hogy sírni szerettem volna párszor.
Persze vannak olyanok, akik felkészültebbek, de azok meg egyszerűen elérhetetlenek mint az orvosok, akik folyton szaladnak, mert nagyon kevés idejük van és alap, hogy velem nem fog foglalkozni, mert nem vagyok prioritás az életében... Az a nővér, aki meg képzett, az vagy nincs itt, vagy főnővér és ő azért nem ér rá. (hál'istennek az egyik kórházban elég jó eszközpark is volt és team, hogy azért tudjak egyet s mást, de a többi kórház... Nem akarok beteg lenni...)
Én harmadévben tudtam csak vért venni, mert bárhogy erőszakoskodtam már végén nem akarták a kezembe adni az eszközöket... Amikor meg megengedték kvázi leordítottak, hogy miért vagyok ilyen suta.
Egyébként a helyzet nagyon gáz, az évfolyamom 3/4-e nem fog itthon maradni és ha ez továbbra is így alakul, akkor nem tudom mi lesz.

pici_rigó 2017.03.04. 15:02:58

Még szeretném hozzá tenni, hogy én próbálom azt az oldalt képviselni, aki a paraszolvenciát elutasítja, nem egyszer akartak fizetni és sosem fogadtam el, nem is a pénz miatt csinálom. Ez a hozzá nem értés és tökölés az, ami taszít. Idegileg meg nem akarok összeroppanni. Mielőtt bárki félreértené. :)

sakkosfx 2017.03.04. 15:08:38

Életünk minden területés így bánnak velünk gojokkal! És a Mzsihisz jelentette amerikának, hogy nálunk nagy az antiszemitizmus! Azt is jelenteni kellett volna, hogy miért! Átvernek, becsapnak, jól megfontolt Magyar ellenes törvényeket hoznak, és nyomorban tartják népünket! Valahogy ez kimaradt a jelentésből!

Wenderar 2017.03.04. 15:09:12

@pici_rigó: milyen szép neve van a kenőpénzek akarom mondani halapenznek.

Tisztelet

kisvirag78 2017.03.04. 15:11:56

Ez 20 éve is így volt minden elitszakon, nemcsak az orvosin. Ugyanennyit kellett tanulni, ugyanilyen körülmények között. Ez az egyetemista lét. Én ugyan nem az orvosira jártam, hanem a Zeneakadémiára, de az is ennyi leterhelést adott annak, aki komolyan csinálta.
Sajnos nem ideális, és bár kikészíti az embert, nem is hatékony ebben a formában.. Az egész oktatási rendszert alapjaitól kéne átszabni. Van egy csomó új ismeret, a régieket meg ki kéne szedni. A gyakorlati oktatás minden téren minimális, ezt kéne erősíteni.
Csak hogy ahogy a klinikákon a főorvosok féltik a hálapénzes bevételüket a fiatalbbaktól, még a fiatalabb szakorvosoktól is, addig hogy a fenébe legyen gyakorlati munka? Persze ugyanez a helyzet minden szakmában, a kőműves-segéd éppen úgy szív, mint egy rezidens.
Amiért az orvosképzés előtérbe kerül, az az, hogy ezen az ember élete múlik, a többin inkább csak a jó állás, a jövő oktatása, a tudomány vagy a kultúra, a minőségi munka, a GDP, stb.
Ugyanakkor az is nonszensz, hogy a holtra fárasztott tesóm rezidensként kötelező gazdasági továbbképzésre jár. Könyörgöm, előbb nem a szakorvosi vizsgát kéne letennie???

pici_rigó 2017.03.04. 15:17:45

@Wenderar: mondhatjuk kenőpénznek is, de amikor nekem próbálták adni, inkább a kétségbeesés hálálkodás elegyét láttam (hozzáteszem azért, mert nem egy "hisztis, hülye beteget" - az ottaniak szavaival élve -, hanem egy elkeseredett embert láttam, aki örül, ha foglalkoznak vele), szóval ezért írtam ezt. Valahogy ebbe a kontextusba nem illett a "kenőpénz".

midnight coder 2017.03.04. 15:21:39

@Tibi !: Mert a tolvajMSZP idején nem ugyanez volt a helyet... Amúgy pedig a fejlett USA-ban Pl. ha nem a saját pénzecskédből tanulsz orvosnak, akkor bizony vagy vissza kell fizetned azt a pár tízmilliót amibe a képzésed került. Lásd Pl. a Miért éppen Alaszka című sorozatot, ahol a doki azért került oda, mert a képzését az ottani közösség fizette. Kis hazánkban viszont az adófizetők beletolják azt az 50-60 milliócskát egy-egy doki kiképzésébe, ő pedig veszi a kalapját, és megy olyan országba ahol jobbak a körülmények - egyebek közt pont azért, mert állam bácsi nem ekkora lúzer.

Wenderar 2017.03.04. 15:21:57

@pici_rigó: szerintem amíg ez a gyakorlat lesz hogy csak az kap minőségibb ellátást aki fizet addig nem fognak megfelelő fokú tiszteletet kapni az orvosok és úgy az egészségügyben dolgozók.

pici_rigó 2017.03.04. 15:25:38

@Wenderar: valóban nem, de igyekszem másképp csinálni. Néhányan azért vagyunk, akik nem így akarják.

Wenderar 2017.03.04. 15:27:17

@midnight coder: röghöz kötés nevezetű szerződésről hallottál mar? Ha igen akkor buta vagy ha nem akkor pedig itt az idő bővíteni a tudastaradat.

Rotoxis 2017.03.04. 15:29:12

@desw: Akadj már le erről a sok milliós témáról. Amiről beszélsz, az egy cseh kezdő orvos egy évi fizetése.
A publikált képzési költségek viccesek, nem a tényleges oktatási költséget tartalmazzák, hanem az egyetem vetített költségeit. Érdekes lenne, ha valakin megpróbálnák behajtani a képzés költségét, ő pedig megperelné az egyetemet, mit is tartalmaz a kívánt összeg.

Topsy Krett 2017.03.04. 15:29:42

....és tessék mondani, azért mert régen is így volt, mindig így kell, hogy legyen? Ne legyen jogunk és igényünk a változásra? Ne akarjunk jobban és hatékonyabban tanulni vagy oktatni?
Ha nekem szar volt legyen neked is az? Ejnye...a magyar mentalitás nem változik.
A betegek igényei növekednek. Az elvárás magasabb. A képzés azonban megmaradt a régi rendszernek megfelelően. Az orvostanhallgató, a rezidens kolonc a szakorvos nyakán. Egymástól tanulunk, egymásnak segítünk ahogy tudunk. Van vezet világtalant.
Nos...egy rosszul vagy alig tanított orvos mennyire lesz hatékony?

Rotoxis 2017.03.04. 15:31:37

@midnight coder: Honnan a retekből veszed ezt az íratlan összeget? Orvos látott már?

Wenderar 2017.03.04. 15:31:41

@pici_rigó: amíg a többség lásd pl én azt látja hogy egy tetves szemölcs levetetéséért ott kell hagynia egy huszast a magán dokinál mert nincs időd kivárni az sztkban azt a végtelen időt mire megoldják ezt a problémát addig nem fog senki se könnycseppet hullajtani . Neked pedig sok sikert hogy etalon maradhass és tisztességesen tudd a továbbiakban is végezni a hivatasod.

desw 2017.03.04. 15:33:49

@midnight coder:

A másik bloggon (szemlelek) pont most áradozik a blogger az amcsi egyetemekről, hogy húú de kafák meg példát kellene venni róluk.

Tandíjjal talán kicsivel motíváltabbak lennének a hallgatók a tanulásra, meg akkor a dolgozni nem akaró lusta félhülyék nem lébecolnának 6-8 évet mások pénzén kimondhatatlan nevű szakokon. Mondjuk ugye pont a Fidesz szavaztatta le a tandíjat 2008-ban . . .

Sir Desmond 2017.03.04. 15:37:18

Kedves Kinga!

Nyilvánvaló, hogy komoly trauma érte: Négy (vagy több?) év erőfeszítése után üres kézzel kénytelen távozni az orvoskarról.
Veszteség az az álmai, életcélja szempontjából, amit el kell gyászolnia, és frusztráció abból a szempontból, hogy nem sikerült Önnek az, ami a csoporttársainak igen: letenni a továbbmenéshez szükséges teljesítményt az asztalra. Különösen frusztráló lehet ez akkor, ha olyanok is vannak közöttük, akiket egyébként saját magánál kevesebbre tart.
Már bizonyára tanulta, hogy milyen fázisokon megy keresztül ilyenkor az ember (tagadás, düh, alkudozás, depresszió, belenyugvás). Az írásából úgy tűnik, hogy Ön a második és a harmadik szakasz táján jár, amikor több-kevesebb indulattal (düh) próbálja bizonygatni, hogy az Ön kudarcában a másik fél - az Egyetem - is hibás (alkudozás).
Őszintén kívánom Önnek, hogy sikerüljön mielőbb eljutnia az ötödik fázisba, és felállni a pofonból, hogy utána értékesként megélt életet tudjon élni!
Ha ehhez az írás segít Önnek, akkor írjon, minél többet!

Bicepsz Elek77 2017.03.04. 15:41:39

Kezukben lesz az elete!
Ezt sokan elmodhatnak pl. sofőrök, pilotak, legiiranyitok, epiteszek, auto szerelők stb stb

PannonBoy 2017.03.04. 15:41:40

Ez egy elég alaposan megírt bejegyzés, így az is megértheti, aki soha nem járt egyetemre. Mégis, felháborítónak találom, hogy mennyire nem értik meg a kommentelők a panaszt. Itt azokról az emberekről van szó, akik majd titeket fognak gyógyítani. Nemcsak, hogy bicskanyitogató az, ahogy velük bánnak hallgatóként, de végzés után a lepusztult, embertelen körülmények között levő állami kórházakban kell dolgozniuk nevetséges fizetésért.
Igenis, nyugodtan menjenek külföldre, ott legalább megbecsülik és megfizetik a tudását.
Az adófizetők meg mi jogon számoltatják el a kitanulását??? Ehhez semmiyen jogalapjuk nincs. Elszámoltatni a kormányt kellene, csak nincs hozzá elég bátorságuk, mivel mindenki félti a sz@ros állását.

@Wenderar: Nem szeretnélek megbántani, de kikívánkozik belőlem. Egyáltalán nem vitatom, hogy az IT szakmát nehéz megszerezni és hogy sokat kell dolgozni. De ne felejtsd el, hogy egy IT-s már pályakezdőként is lényegesen magasabb fizetésért dolgozik. Ha szerencsére van és jól képzi magát, akkor valamelyik igen szépen kialakított irodaház irodájában dolgozhat, viszonlag rugalmas feltételekkel. Az orvosnak ez maximum egz magánklinika lehet, de a rugalmas munkarend álom marad.
Igen, az angol nyelv fontos, de ne várjuk már el, hogy a teljes napi orvosi anyagok tanulása mellett marad ideje nyelvtanulásra. Valamikor élnie is kell.

desw 2017.03.04. 15:43:11

@Rotoxis:

"Akadj már le erről a sok milliós témáról. Amiről beszélsz, az egy cseh kezdő orvos egy évi fizetése. "

Örülök! Gondolom akkor egyrészt nem lesz gond a visszafizetés, másrészt biztos egyetértünk abban, hogy a tisztesség is ezt diktálja.

"A publikált képzési költségek viccesek, nem a tényleges oktatási költséget tartalmazzák, hanem az egyetem vetített költségeit. Érdekes lenne, ha valakin megpróbálnák behajtani a képzés költségét, ő pedig megperelné az egyetemet, mit is tartalmaz a kívánt összeg. "

Akkor én beperlem a Epölt az ájfón miatt, és a Ferrárit is. Másfél tonna vas és műanyag 60 milláért? Átbasztak!

Látod, ezért is lenne jó a tandíj. Most nem te fizeted, így pont leszarod, hogy mennyibe kerül. Ha te fizetnéd, oda mennél, ahol jó az oktatás és nincs túlárazva. Bizony, ez lenne a verseny!

lunge 2017.03.04. 15:47:19

Szerintem elfáradtál. Ez nem szégyen más is van így vele. Ha nem bírod ideje váltani. Nem mindenki képes egy nehéz hét után még 24 órát lenyomni akár műtéti szakmában. És ha nem megy akkor mi lesz? Kiteszed a zárva táblát??? Talán hallottad már: orvosnak lenni HIVATÁS. Van aki ezt komolyan veszi, még akkor is ha folyamatosan ekézik az egészségügyet vagy éppen minket akik benne dolgozunk.

U.I.: lenyomtam én is 6 évet a Szegeden az ÁOK-n. Ja, és mellette végig dolgoztam mit annyi más évfolyamtársam is akik szintén nem ezüstkanállal a szájukban születtek. Szedd össze magad, ha nem megy a büfé-könyvtár szak még mindig vár.

pici_rigó 2017.03.04. 15:47:47

@Wenderar: tökéletesen megértelek, hiszen én is kerülök beteg szerepbe. Én is arra rá vagyok kényszerülve a magánorvosra pont emiatt, és még így se kapom meg mindig azt a stílust, amiért fizetek sok esetben.
Igyekszem megtenni a tőlem telhetőt, de nehéz ha folyton visszahúznak.

Sir Desmond 2017.03.04. 15:48:04

@lyken: Beszltem már "rendszerélvező professzorral", és ő arra volt büszke, hogy a Magyarországon végző orvosok mindenütt a világon megállják a helyüket, sőt, külföldről is azért jönnek ide pl. norvég ápolók, mert a kórházban, ahol dolgoznak, azok a legszélesebb látőkörű orvosok, azokhoz llegérdemesebb valamilyen problémával fordulni, akik Magyaországon végeztek. Vagy mert egy másik országban a diploma honosítása a magyarországi diploma esetén 95%-os, német diplomával ~60%-os, román, lengyel diplomával <30% eséllyel sikerült az elmúlt években.
Egy másik "rendszerélvező professzor" pedig azt mondta, hogy ha csak gazdasági alapon néznénk, minden orvoskar sokkal jobban járna, ha az összes magyar állam által finanszírozott hallgatóját tandíjas külföldire cserélné, és a külföldi programok sokszoros túljelentkezése miatt ezt egyik évről a másikra képes lenne meg is tenni. Mégsem ezt teszik.

dr. mesterséges színezék 2017.03.04. 15:48:56

@desw: "Azt nem tudod megakadályozni, hogy emigráljon, azt viszont igen, hogy nem költsünk rájuk feleslegesen olyan sokat."

El lehet vele érni, hogy külföldről kap hitelt olyan szerződéssel, hogy nem lehet, hanem BIZTOS, hogy húz elfele. Te meg itt maradsz, szívproblémák ellen a Fidesszel. Ez ám a win-win.

élhetetlen 2017.03.04. 15:49:16

@Wenderar: „Tanulj meg angolul , 2017 van.”. Egy kicsit elcsúsztál. Nem az a kérdés, hogy tud-e angolul. A magyar orvosoknak a magyar betegnek magyarul kell elmondani, hogy mi a baj. Nem, latinul, nem angolul. Ezért kell az egységes magyar terminológia. Egyszer elkövettem azt, hogy a reusable prototye-ot túlélő prototípusnak magyarítottam. A maga módján helytálló. A kínos az volt, mikor ezt fordították vissza angolra, mert ott már nem találkozott a két kifejezés. Csak ennek nem volt súlya, míg az orvosi kifejezéseknek van.

dr. mesterséges színezék 2017.03.04. 15:56:43

@Pilotax: Akkor röhögtem fel hajdan, amikor a nagyvilág eseményeit az órán egyébként jó szemmel és erkölcsi ítélőképességgel megkritizáló tanarak _kivétel nélkül_ a saját könyveiket tartották a törzsanyag alapjának megjelölni. Aztán nem egynek a gerince (mármint a könyvé) se kellett, hogy megtörjön, mert a tényleges tudnivaló az órai jegyzetből, és az órán elhangzott egyéb hivatkozásokból állt.
Annak idején aszontam, hogy, akinek olyan betegsége van, hogy szeret oktatási rendszerben tanulni, íratkozzon be, és kigyógyul. Nagy kár, ha nem változott.

desw 2017.03.04. 15:58:47

@PannonBoy:

"Igenis, nyugodtan menjenek külföldre, ott legalább megbecsülik és megfizetik a tudását."

Ott meg! A vicces az, hogy azért az otthon hagyott papit-mamit is a magyar adózók tartsák el.

Csak azt azért ne felejtsétek el, hogy a beteg vagy balesetes papit-mamit majd a magyar rothadó kórházban fogják ellátni és kezelni (nem kívánok ilyet, de van ilyen!)

" Az adófizetők meg mi jogon számoltatják el a kitanulását???"

Ők fizetik, b+! Nem azért dobálnak az adózók évente számilliárdokat a felsőoktatásba, hogy utána a diplomások külföldön dolgozzanak és fizessenk adót.

"Ehhez semmiyen jogalapjuk nincs."

Jogalapjuk sajnos nincs! A tisztesség meg ismeretlen, ugye?

dr. mesterséges színezék 2017.03.04. 16:01:36

@Wenderar: Te mostan azzal érvelnél az ellen a gondolat ellen, hogy valami elfogadhatatlan, hogy neked is szar?

Szegény tehénállomány!

desw 2017.03.04. 16:03:56

@dr. mesterséges színezék:

"El lehet vele érni, hogy külföldről kap hitelt olyan szerződéssel, hogy nem lehet, hanem BIZTOS, hogy húz elfele. "

És már nyertünk is évente százmilliárdokat, amit pl kórházakra és eü-s bérfejlesztésre lehet fordítani, hogy legalább az idősebb orvosok és ápolók ne menjenek el.

dr. mesterséges színezék 2017.03.04. 16:07:30

@desw: Bízom abban, hogy tudod, mi a stratégia és a tűzoltás közötti különbség.

Abban nem bízom, hogy a fijjuk is tudják.

Sir Desmond 2017.03.04. 16:08:31

@Laca1558: Ebben a nyitott világban a magyarországi orvoskarok mindegyike több külföldi hallgatót oktat, mint magyart. Azok a külföldi diákok valahogy nem itthagyni akarják, hanem elvégezni. (Szerintem a poszter is szívesebben végezte volna el, mint hogy otthagyja)
Valójában az orvosképzés egy abszolút tudásalapú exportágazata a magyar felsőoktatásnak (idejön a képzetlen fiatal és elmegy a képzett orvos, miközben itt marad az ő tandíja euróban illetve dollárban). A magyar orvostanhallgatók Magyarországon (magyar lakhatási és rezsiköltségek mellett) járhatnak egy nemzetközi színvonalú, rengeteg idegen kultúrát megjelenítő közegben zajló kurzusra. Nyelvtudás birtokában a kapcsolatépítési lehetőségek ( üzleti, utazási, de előfordul házasság is) abszolút határtalanok a szó minden értelmében.

2017.03.04. 16:12:39

Mashol is ez van. En a budapesti Kozgazra jartam: estebe nyulo orak, szervezetlenseg. A megadott tankonyv es szakirodalom jegyzek, az eloadasokon leadott anyag, es kesobb a vizsgakerdesek kozott nem volt osszefugges, a harom nem volt egymassal koszonoviszonyban sem! Volt, hogy a tanar felev kozben szo szerint eltunt. Soha nem farasztotta magat azzal a tanszek, hogy kozolje miert nem jott tobbet orara, de azzal sem, hogy helyettesitsek. A tanszeknek goze nem volt, hogy a joember mit adott le, mit akart meg leadni es mi lett volna a vizsga. Vegul valamit improvizaltak, nekunk meg volt valami egy hetunk beszerezni a konyveket es felkeszulni egy le sem adott temara.

Mas tantargynal olyan konyvet jeloltek meg kotelezoen elolvasando szakirodalomnak, amibol az egesz orszaban harom peldany volt, mindezt egy 800 fobol allo evfolyamon. Volt, hogy egyetlen vizsganapot adtak meg, es mivel 800-an voltunk, az elso "turnus" reggel hat orara ment vizsgazni. Rendszeresen elofordult, hogy szeminariumi terembe nem lehetett beferni, ultunk korben a fal mellett, az asztalakon es mindenhol es meg igy is szorultak ki hallgatok a folyosora, mindezt kotelezo fotantargybol. Nem szamitott, higy aterunk-e egyik epuletbol a masikba a rendelkezesre allo ido alatt. Folytathatnam a sort, hogy bemutassam, nem egyedi a poszter esete es nem csak az orvoskepzesre igaz.

Azt gondolom, hogy az egyetem nemcsak arrol szol, hogy megtanuljunk egy adott szakteruletet, hanem arrol is, hogy kideruljon ki alkalmas a palyara: be tudja-e osztani az idejet, kepes-e rovid ido alatt lehetetlenul sok dolgot megtanulni, birja-e a stresszt, talal-e megoldast a felmerulo problemakra stb. Aki nem kepes alkalmazkodni, az lemorzsolodik. Ennyi. A munka sem lesz konnyebb. Hogyan akarsz az orvosi munkaval megbirkozni pl ejszaka ugyelni, mentozni stb., ha nem birod az ejszakazast? Hogyan fogod elviselni a felelosseget, a betegekkel es hozzatartozokkal valo kapcsolattartast, ha a tanszeki titkarno fel mondattal ki tud boritani? Hogyan fogsz orakon keresztul muteni, ha zavar, hogy nem jutottal ki a mosdoba? Az egyetemen az ember nemcsak a szakszavakat tanulja, hanem kialakitja a sajat tulelesi strategiajat a kulonbozo helyzetekre, amiket kesobb a munkaja soran hasznalni tud majd. Ez nem tudatos strategia az egyetem reszerol, de valahogy megis bizonyos helyzetek kesobb a munka soran visszakoszonnek. Ezt vagy megerted, vagy keresel masik szakot.

Emily Cave 2017.03.04. 16:13:01

Látom, azért itt többen vannak olyan állásponton, mint amikor azt mondják: „Mit nyafognak itt a kölkök, hogy rosszul bánnak velük otthon/iskolában/munkahelyen, mi is örültünk, ha este nem vertek el/nem kaptunk két nyaklevest/nem rúgtak ki/hogy volt mit enni/volt munkahelyünk, és mégis felnőttünk/itt vagyunk.”
Az rendben, hogy van olyan, aki a jég hátán is megél, de tényleg nem érzitek, hogy nem ez az etalon?
Attól, hogy neked spártai körülményeid voltak, nem biztos, hogy a másiknak is kivétel nélkül ez kell.
Rohadtul unalmas ez a „jól van ez így, így szoktam meg”-hozzáállás. Így sosem lesz változás.
Észre kell venni, hogy lehet lehet jobban is csinálni dolgokat, és nem kell beleragadni abba, ami szar.

Orvosi családból jövök, ismerem jól, mi a helyzet, és más szakokba is beleláttam, és igen, ez van. Na de hogy ennek így kellene folytatódnia?! Sokat kell tanulni? Persze, ez nem hétvégi tanfolyam. De igenis le kellene már pókhálózni az oktatási rendszert, és az élet bármely területén erősen javallott, hogy ha már nem úgy mennek a dolgok, azt bizony meg kell újítani.
Nem tudom felfogni, miért félnek annyian az újítástól, az új dolgoktül! Ja, de: van ez a mentalitás: Jó ebben a medencében, úgy elvagyok! Igaz, nyakig van szarral. Kicsit büdös, kicsit langyos, de nem mászok ki belőle, mert jobb itt, mint kívül, az ismeretlenben.

Sir Desmond 2017.03.04. 16:15:55

@perpillanat:
"Akkor nézzük: ha egy gyár előtt hosszú sorokban állnak a munkára váró munkanélküliek, akkor abban a gyárban kutyába sem veszik a dolgozót. Alacsony éhbér és embertelen hang a főnöktől. Teljesen logikus, mert ilyen az ember. De mi van, ha elfogy a gyár elől a sor?"

Egy harmadik "rendszerélvező professzor" pedig azt mesélte, hogy ő nyugodtan mondhatja a hallgatóinak, ha ezt vagy azt nem tanulják meg, akkor meg fognak bukni, és az nekik (a hallgatóknak) lesz rosszabb. Ugyanezt egy jogász, közgazdász vagy pláne egy bölcsész oktató már messze nem mondhatja olyan magabiztossággal, mint egy orvoskari professzor. Ha a bölcsész meghúzza a fél évfolyamot, a dékán megkérdezi tőle, hogy melyik kollégája bérének fedezetét adó hallgatókat rúgta ki.

Falatkányi 2017.03.04. 16:21:10

@desw: igazából azzal kezdeném, hogy bazd meg. Mindjárt kifejtem, hogy miért.
A negyedik évemet húzom ezen az egyetemen. Mondjuk a pécsit, de ugyanez a helyzet. És az empátiádból érződik, hogy még a három éves büfészakot sem tudtad megcsinálni.
Félévente 1,2 milliót kell(ene) fizetnem. Helyette a szüleim adóforintján tanulok. Meg a kb. 100.000forintból amit félévente könyvekre költök. Hétfőtől péntekig, 8tól 4ig rohangálok a város különböző klinikái között, hogy 25en bemenjünk egy kórterembe random betegeket nézni. NÉZNI, mert kurvára semmi gyakorlati oktatást nem lehet 25 fővel kivitelezni. Az előadásokon nem tudod a haverokat felírkálni, helyette hallgathatod az életunt diafelolvasást az esetek 90%ban. Ezért fizessek? Miből? A 80ezres segédápolói fizuból, amit lehet hétvégente meg éjjel csinálni? Mikor tanulok? mikor seggelem be az 1000+os hatóanyaglistákat? Ami például halál felesleges, negyede elavult, a felét itthon nem használhatod és talán a maradék lesz még mire végzek. És ne aggódj, ismerkedj meg a röghözkötéssel, bár egy külföldi munkahellyel röhögve visszafizetem a képzési díjat. Az ilyen parasztok miatt, mint te, megy el az országból az évfolyam fele. Sok sikert a túléléshez!

Sir Desmond 2017.03.04. 16:23:12

@perpillanat:
"Abban a pillanatban, amikor a diák fizetni kezdene, rögtön követelhetne is, azaz, meghatározhatná, hogy mit szeretne kapni a pénzéért."

Remélem, úgy érted, választhat, hogy a tandíjáért melyik egyetemen ésmilyen szakon veszi meg a részvételi és bizonyítási lehetőséget. Gondolom Te se szeretnél olyan orvos kezelésében részesülni, aki "az Ecserin" vette a diplomáját meg a pecsétjét.

Wenderar 2017.03.04. 16:28:19

@dr. mesterséges színezék: mint leírtak utánad. Ez egy próba, szépen felkeszit az előtted álló remélem csak negyven év vergodesere.
Nekem szar volt ? Igen. Szar minden egyetemistának ? Igen. Nyavalygok ezen ? Nem. Én kifejezetten élveztem azt hogy kitotom a hataraimat. Rakenyszeritenek arra hogy úgy tudjam beosztani az eroforrasaimat hogy életben maradnak de jusson másra is.
Milyen vegzettseged van ha ezt elarulod?

dr. mesterséges színezék 2017.03.04. 16:28:52

@Kishableany: "Az egyetemen az ember nemcsak a szakszavakat tanulja, hanem kialakitja a sajat tulelesi strategiajat a kulonbozo helyzetekre, amiket kesobb a munkaja soran hasznalni tud majd. Ez nem tudatos strategia az egyetem reszerol, de valahogy megis bizonyos helyzetek kesobb a munka soran visszakoszonnek. "

Háttőőőő... abból, hogy a felvállalt (oktatói, oktatásszervezői) munkát nem kell tisztességgel elvégezni, ha nincs aki bevasalja (és az annak kiszolgáltatott pont nem az, aki bevasalhatná), leginkább azt lehet megtanulni, hogy a felvállalt munkát nem kell tisztességgel elvégezni, és hogy a kiszolgáltatott pont nem az, aki bevasalhatná.

Anna King 2017.03.04. 16:31:15

@desw: tapasztald meg te is, aztan legyen ilyen nagy a szad

Rotoxis 2017.03.04. 16:33:38

@desw: No way. A röghöz kötés pontosan ezért senkit nem tart vissza attól, hogy elhagyja az országot. A rágott almás hasonlatod meg - már megbocsáss - egy botorság.
A saját képzésem költségeit magam finanszíroztam (nem az adófizetők, nem a szüleim, nem a Náncsi néni), úgyhogy nekem nyugodtan magyarázat bárki

dr. mesterséges színezék 2017.03.04. 16:34:45

@Wenderar: Gyakorló informatikus és nem gyakorló közgazdász - mindkettőt munka mellett szereztem, kissé belegebedve. De se boldogabbá, se elégedettebbé nem tesz az, csak pipábbá, hogy 20 év elteltéve pont ugyanazt hallom vissza, amin változtatni lehetne és kellene, csak pont az a tisztességes munkára való igény hiányzik hozzá, amit nem mulaszt el megemlíteni az, aki nem végzi el, mert megteheti.

Ez az igazi emberi százlábú, nem a filmes.

Anna King 2017.03.04. 16:36:25

@kisvirag78: es ha 20 eve is szarvolt, akkor fogadjuk el, hogy ez a dolgok menete?

dr. mesterséges színezék 2017.03.04. 16:38:33

@Anna King: Hajdan ez csak a sorkatonák egymást szívatásának alapja volt, de úgy látszik, még tovább érett a társadalom...

desw 2017.03.04. 16:39:09

@Emily Cave:

A dokiknak és ápolóknak arra sincs idejük, hogy a saját munkájukat ellássák, nem hiányzik a nyakukba még pár medika és ápolótanonc. Egyrészt -- tudtommal -- az oktatásért nem kapnak plusz pénzt, másrészt pedig jó eséllyel jövőbeni kollégák sem lesznek a frissen végzettek emigrálás miatt.
(pici_rigó diplomás ápolónak tanul és azt mondta, hogy az évfolyam 3/4-e külföldre megy)

Minek erőlködjenek akkor a tanítással?

Anna King 2017.03.04. 16:39:46

Ez is otthon vegeztem egyetemet (sajat koltsegen) , 20 ev munka utan jottem el svajcba. Erdekes modon itt nem szivatjak halalra a tanulokat. Nem penz kerdese a szervezetlenseg, a pokhendiseg, a parasztsag. Aki szerint ha 20 eve is igy volt ezert igy jo, az meg is erdemli azt a vilagot. En a fiatalokat sajnalom akikbol kiabrandult felnotteket nevelnek.

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.04. 16:40:44

Álljon már meg a gyászmenet!

Arról kevés szó esik, ha az adófizetők betolják azt a rendegete pénzt egy orvos kiképzésébe, akkor joggal várhatják el, hogy jól szervezett képzésben részesüljön, minél jobban képzett legyen amikor önállóan kezd dönteni a beteg sorsáról.

Igaza van a posztolónak sok kérdésben, mert az egyetemen a nem szakmai vezetésének az oktatás minél jobb megszervezése a feladata. Ha ezt nem tudja elvégezni, akkor nem a posztolóban van a hiba.

Az órarend elkészítése az egyetem vezetésének a feladata. Ha olyan órarendet állítanak össze, melynek szervezetlensége miatt a hallgatók nem tudnak a kötelező órákon részt venni, az a munkavégzésük kritikája. Talán el kellene ezen valakinek gondolkodni.

Mellesleg talán a diákönkormányzatnak is szólnia kellene ebben a témában. Nem csak Szegeden.

morph on deer 2017.03.04. 16:42:29

@desw:
"Én csak azt bátorkodtam megemlíteni, hogy az adózók 10 milliókat költenek rátok, aztán hálátok jeléül leléptek Nyugatra, mert Magyarországon minden szar. Fizessetek teljes tandíjat és akkor minden rendben, de a jelenlegi helyzet (Nyugatnak termelik a magyar adózók a diplomásokat) így nagyon nem jó! "

Mert ki hozta azokat a törvényeket, amelyeknek alapján mindez így van?
Talán az orvostanhallgatók?

Olyasmit vársz el, amire semmiféle jogcímed nincs. Akkor sincs, ha te vagy az adófizető, aki finanszírozza az oktatást!
(Mondjuk olyan is ...)

Talán akkor lehetne kezdeni emlegetni a "korrektség" szót az orvostanhallgatókkal kapcsolatban, ha egyébként az élet egyéb területén minden más "korrekt" lenne, csak ők lógnak ki a sorból, mert "visszaélnek" az adófizetől bizalmával, akik rájuk költötték adóforintjaikat!

Mert közismerten az egyetemi hallgatók, de különösen akik az orvosképzés részesei használják érdemtelenül a közvagyont, ugye!
Az, hogy tíz- és százmilliárdokat cseszünk el teljesen felesleges hiúsági projektekre - igen, stadionokra is, meg a palotába hutcolkodásra, meg huszárlaktanyára(!) lóistállóval, ésígytovább - míg az oktatás és az egészségügy olyan szégyenletes állapotú, ahogy a posztból is kiderül, addig akinek van egy négyzetcentiméter bőr a képén, ki sem ejtheti azt a szót, hogy "korrektség" - az előbbi összefüggésben meg végképpen nem!

Amikor számolatlanul ömlik ugyanazon adófizetők pénze körülbelül mindenre, ami pártunk és kormányunk rokonai, barátai, szeretői és talpnyalói közül bármelyiküknek eszébe jut, - a 'space' központtól (!) az üveghídon át a kisvasútig, addig itt ne kérje számon senki, hogy egy orvos ahhoz, hogy megfelelő módon legyen képes a szakmáját gyakorolni, és s munkájából tarhálás (hálapénz?) nélkül megélni, külföldön vállal állást!

Ott legalább még arra is van esélye, hogy országunk igen tisztelt vezetőivel is találkozhasson valamelyik jobb magánklinikán...

Wenderar 2017.03.04. 16:43:51

@dr. mesterséges színezék: még mindig nem látom hogy miért baj az hogy az egyetemet nem elvégezni kell hanem túlélni. Téged mi tett szivosabba ? Erősebbé a munkában. Mi hozta ki a legtöbbet belőled. Belőlem az amikor egy példa zht négy napig kodoltam mire rájöttem hogy kell megoldani. Szét szivattak minden félévben ? Igen. Nekem még hiányzik is hogy újabb és újabb próba elé állítsanak.
Én egy gyárat supportolok , nem állhat meg sosem. Minden rendszerét élesben kell módosítani karban tartani. 0-24 megy. És nem 5 forint múlik rajta ha egy órára kiesik. Ezt a nyomás , stressz turest is az egyetem adta. És úgy gondolom hogy témánál maradjunk egy orvosnak még több stresszel kell megbirkózni. Itt életed a magyar oktatást de minden országban keresik a magyar orvosokat mérnököket. Lehet pont ezért mert ilyen ?

2017.03.04. 16:46:19

@dr mesterseges szinezek: latom ugy elmerultel az onsajnalatban, hogy nem sikerult felfogni, amit irtam, pedig konnyiteskent peldakat is hoztam pl. ejszakai ugyelet. Semmi baj, menj masik szakra, mert mar most olyan frusztralt vagy, hogy ellensegemnek nem kivanom, hogy te gyogyitsd.

DarthVader 2017.03.04. 16:48:00

@ivangroznij:

Pol gazd-ot, filozófiát, oroszt nem tanult az ember. Elment vizsgázni, levizsgázott belőle úgy-ahogy, de ezekből tanulni, na azt nem nagyon.
És 40 évvel ezelőtt baromira nem volt ennyire feszes a helyzet. A debreceni kocsmák akkori törzsközönsége például tudna mesélni. Az viszont igaz, hogy a gyakorlati képzés már akkor is fos volt. Az ember aztán végzés után a saját meg a paciensei nyomorúságán megtanulta a szakmát.

Azt pedig tudomásul kell venni, hogy piacgazdaság van, és a tudás is áru. És oda viszik, ahol fizetnek érte. Ilyen egyszerű. A mai egyetemisták pedig boldogan bevállalhatják, hogy a hat éves képzés költségeit - nagyjából évi két misi - hat év - de akár két év alatt visszafizetik a magyar államnak. Nagy-Britanniában évente keres egy szakorvos mai áron számolva minimum 20 millió forintot -de lehet az 25 is -, amiből a busás megélhetés a fele, a többiből pedig röhögve fizethet. De más európai országokban is hasonló a helyzet, bár ott valamivel kevesebbet keresnek. Vagy kétmillióval.
És attól, hogy visszafizetik a képzés költségeit, még Magyarországon nem lesz több orvos.

Magyarországon nem nyugat-európai béreket várnak el, hanem nyugat-európai bérarányokat. pl. odakint 3-szoros az orvosbér az átlagbérhez képes, Magyarországon a bruttó átlagkereset 256 00 Ft, akkor elvárható lenne, hogy egy magyar orvos keressen bruttó 760 000 forintot. Nem 20 miliót. Ezzel szemben keres átlag 370 ezret.
Ugyhogy amig a határok nyitva vannak, addig ez a bér nemigen fog csábítani

Wenderar 2017.03.04. 16:49:04

@Wenderar: életed helyett ekezed akartam írni.

2017.03.04. 16:49:04

@Wenderar: ugy van! Aki mar az egyetemi helyzeteket es vizsga-stresszt sem tudja elviselni, az kesobb a munkahelyen sem all majd meg a laban.

Wenderar 2017.03.04. 16:51:44

@Kishableany: örülök hogy valaki egyetért

desw 2017.03.04. 16:52:05

@Falatkányi:

"igazából azzal kezdeném, hogy bazd meg. Mindjárt kifejtem, hogy miért.
A negyedik évemet húzom ezen az egyetemen. Mondjuk a pécsit, de ugyanez a helyzet. És az empátiádból érződik, hogy még a három éves büfészakot sem tudtad megcsinálni."

:DDDDDD

"Az előadásokon nem tudod a haverokat felírkálni, helyette hallgathatod az életunt diafelolvasást az esetek 90%ban. Ezért fizessek?"

Más azért kifizetheti helyetted, ugye? Így már nem is zavar, ugye, Bubuka?

"Miből?"

Mondjuk azt mondtad, hogy a szüleid adójából tanulsz. Khmmm . . . Nyilván ők nagyon jó keresnek és így tudnák fizetni, cserébe legyen kevesebb adó.

"És ne aggódj, ismerkedj meg a röghözkötéssel, bár egy külföldi munkahellyel röhögve visszafizetem a képzési díjat. Az ilyen parasztok miatt, mint te, megy el az országból az évfolyam fele. Sok sikert a túléléshez! "

Mi a parasztság abban, amit mondok?

dr. mesterséges színezék 2017.03.04. 16:54:05

@Wenderar: Értem, hogy mire gondolsz - azzal szembe azt tudom állítani, hogy egy iskolában nincs idő szívatásokra, az csak a (nem elhívatott) tanár számára placeholder a munka helyett. Nem most nincs arra idő, húsz éve se volt. Azokat a lyukakat, amelyek a szívatásra, és mondvacsinált tárgyakra elfecsérelt idő miatt, vagy "csak" szervezetlenség maradtak, az oktatott szabadidejében vagy éppen már munkaidejében kell befoltozni, miközben valakit _azért_ kifizettek.

Félreértés ne essék, nem vagyok tanárgyűlölő, sőt. De azt a rendszert, amit először csak elfogadnak, aztán tovább is éltetnek, még a Balkán szélén éve se tudom pozitívnak betudni.

Topsy Krett 2017.03.04. 16:55:47

@Wenderar: Az egyetemet nem elvégezni kell, hanem túlélni.
Milyen egy orvostanhallgató, aki túlél?
Az első 3 évben akkor nyomást és informaciotomeg zúdul rá, hogy a hallgatók nagy része teljesen elveszíti a "civil" barátait és úgy érzi magát, mintha egy üvegbúrában lenne. Ha az első 3 évben megkérdezik, hogy mi a kedvenc hobbid, a válasza 10ből 9 esetben az lesz a válasza, hogy az alvás.
A harmadéves medikus csillogó szemmel lép oda a betegágyhoz: végre beteg!Végre tanulok valamit, aminek valóban van haszna és látszata!
Aztán ez a lendület fél év alatt elveszik, mert a gyakorlatvezetők 90%-a magasról tesz az egészre.
Negyedévre elveszik az empátia és marad a megúszás, a kiskapuk keresése es a túlélés.
Túlélés!!!Nem tanulás, nem gyógyítás utáni vágy, csak annyi, hogy hagyjanak békén.
Ha az adott évben van csak egy olyan orvos a gyakorlaton, akinek valóban fontos az, hogy átadja a tudását, akkor az már egy jó év. A többség ezzel fogad:"legyünk túl rajta, végezzünk gyorsan, ne raboljuk egymás idejét".
Lelkesedés? Mire végzünk ez már a kanyarban sincs.

dr. mesterséges színezék 2017.03.04. 16:59:37

@Kishableany: Önsajnálat, másik szak?
Ezt nekem szántad?

Nem lesz túl sok az a stressz?

Wenderar 2017.03.04. 17:02:20

@dr. mesterséges színezék: abban egyet értünk hogy több időt kéne szánni arra hogy releváns tárgyakat oktassanak, de abban nem hogy a tanuló ne a saját idejében foltozza be a maradékot.

A tanárokra visszatérve és kifejezetten mérnök képzésre gondolva.
Akinek van egy keresett tudása és tanár lesz az vagy pancser a szakmájában vagy hobbiból tanít.
Egyet ismertem aki hobbiból tanított és ő jól is csinálta. A legtöbbet ő adta számomra.

HaCS 2017.03.04. 17:04:36

@Topsy Krett:

A kiégés jeleit mutatod már az egyetemi évek alatt.
Azt javaslom válts szakmát még most!

Komolyan.

desw 2017.03.04. 17:08:22

@DarthVader:

"Magyarországon nem nyugat-európai béreket várnak el, hanem nyugat-európai bérarányokat. pl. odakint 3-szoros az orvosbér az átlagbérhez képes,"

Hol??? Angliában egy szakorvosjelölt 2000/hó font körül kezd az NHS-nél, az átlagbér sem sokkal több.

Wenderar 2017.03.04. 17:10:23

@Topsy Krett: aki nem bufezni megy az mind így jár a civil kapcsolatai teren.

Nekem is a kedvencem az alvás már így munka alatt is. És a kollégáim sincsenek máshogy.

Azt hogy ratyi a gyakorlati kepzes , ez minden szakon így van.

Szerinted milyen almokkal jön az egyetemre egy villanymernok vagy egy infos ?

Ez csak onsajnaltatas. Aki nem bírja a gyűrődést az morzsolodjon le mert nem neki való.

midnight coder 2017.03.04. 17:10:26

@Rotoxis: Régebben olvastam valahol, de most utánanéztem, tényleg "csak" 12 millió az egész.

Topsy Krett 2017.03.04. 17:10:38

@HaCS: ebben az esetben ha ezt a tanácsot mindenki megfogadná, a végzettek száma kb 10 lenne az egész országban, mind a 4 egyetemen.

Jó reggelt! Ez a valóság.

Topsy Krett 2017.03.04. 17:15:26

@Wenderar: egy infós vagy villkaros esetében nincs igény az empatiara és embersegre. Egy orvos esetében ez egy természetes igény.

Én szeretem az embereket, és a betegek nagy része kedvesen és embersegesen fogad minket és ez nagyon jó érzés. Sokszor érzem rajtuk, hogy szurkolnak nekünk, hogy bátorítanak minket. De a valóság mindig telibe kap. Lehet ezt onsajnalatnak hívni. A szakirodalom burn outnak hívja.

midnight coder 2017.03.04. 17:16:18

@Wenderar: Tudod, elég érdekes egyfelől azért sírni, mert állam bácsi nem akarja ingyen kiképezni az embereket, másrészt pedig azért sírni mert állam bácsi esetleg elvárná, hogy ez ő pénzén kiképzett emberek itt is dolgozzanak. A jelenlegi rendszer az amúgy is gazdag országokat erősíti, a gyengébb gazdaságú országokat pedig még gyengébbé teszi. Az amúgy is korlátozott létszámú tehetséges, és képezhető fiatalokat a gyengébb gazdaságú államok kiképzik egy rakás pénzért, aztán az erősebbek a szabad munkaerő áramlás címén szépen piros pántlikával átkötve megkapják őket ajándékba, anélkül, hogy nekik egy fillérjükbe is került volna a dolog, és onnantól kezdve az ő gazdaságukat erősítik tovább. A gyengébb országokban pedig maradnak ezeknek a gyerekeknek a szülei mint nyugdíjasok, valamit a képességeik vagy kultúrájuk miatt képezhetetlen és emiatt a munkaerőpiacon értéktelen polgárok akik leginkább a szociális és a büntetésvégrehajtási rendszert terhelik.

Wenderar 2017.03.04. 17:21:45

@midnight coder: ezek jó meglatasok de biztos hogy nekem cimezted ?

Én itthon dolgozok amíg nem lesz olyan tudásom amivel bárhol megállhatom a helyem. És utánna majd ami jön. Ha közben családom lesz akkor már meggondolnam. És így érzem a képzések díjat visszaadozom kamatostul mire elmegyek ha elmegyek.

Wenderar 2017.03.04. 17:30:40

@Topsy Krett: megfogtal. Valóban baj ha elveszik az empátia egy orvosbol.
De biztos hogy elveszik ?
Valójában nem csak a leterheltseged okozza ezt a pillanatnyi állapotot. Mert ha valóban ez a helyzet akkor nem kéne erőltetni ezt a képzést számodra.
Én ezért nem foglalkozok emberekkel mert megbolondulok a buta emberektől.

desw 2017.03.04. 17:34:06

@morph on deer:

" Mert ki hozta azokat a törvényeket, amelyeknek alapján mindez így van?
Talán az orvostanhallgatók?"

Nem! A hülyefidesz!

"Olyasmit vársz el, amire semmiféle jogcímed nincs."

Nem várom el, csak megemlítem, hogy ez így nagyon nem korrekt!

"Talán akkor lehetne kezdeni emlegetni a "korrektség" szót az orvostanhallgatókkal kapcsolatban, ha egyébként az élet egyéb területén minden más "korrekt" lenne, csak ők lógnak ki a sorból, mert "visszaélnek" az adófizetől bizalmával, akik rájuk költötték adóforintjaikat!"

Bizony, ez az örök körforgás nálatok! Előbb mindenki legyen tökéletes, aztán majd ti is azok leszektek!

Tudod, a gerincem nálam nem a szomszéd és a politikusok viselkedésétől függ.

"Mert közismerten az egyetemi hallgatók, de különösen akik az orvosképzés részesei használják érdemtelenül a közvagyont, ugye!"

Nemcsak az orvostanhallagatóknak kellene tandíj. Viszont az orvosi és állatorvosi képzés messze az egyik legdrágább.

"Az, hogy tíz- és százmilliárdokat cseszünk el teljesen felesleges hiúsági projektekre - igen, stadionokra is, meg a palotába hutcolkodásra, meg huszárlaktanyára(!) lóistállóval, ésígytovább - míg az oktatás és az egészségügy olyan szégyenletes állapotú, ahogy a posztból is kiderül, addig akinek van egy négyzetcentiméter bőr a képén, ki sem ejtheti azt a szót, hogy "korrektség" - az előbbi összefüggésben meg végképpen nem!"

Ahogy mondtam, nálam a tisztesség nem mások viselkedésétől függ.

Ti majd szavazzatok 2018-ban egy másik balfaszra, aki ismét megígéri, hogy erőfeszítés nélkül elhozza nektek a Kánanánt. Aztán ismét pofáraestek, de majd 2019-20 körül akkor már mást fogtok köpködni.

Én továbbra is azt mondom, hogy előbb a népnek kell változni, aztán automatikusan jön becsületesebb politikus is.

Honnan jönnek a politikusok? A magyar népből. Miért lenne akkor becsületesebb? Nézz körül, miről szól a társadalmi játszam? Feketézel, számla nélkül dolgoztatsz, küzdesz azért, ami neked "jár", . . .

Topsy Krett 2017.03.04. 17:38:35

@Wenderar: Ha csak nálam jelentkezne ez az állapot, azt mondanám igazad van, és elgondolkozom valóban itt van e helyem. De ez egy általános jelenség.
Nagyon sokan félünk, mert az elméleti kepzesunk jó ( én annak érzem, pedig nagyon sok előttem szólónak igazat adok abban, hogy a profok, előadók többsége csak eldarálja a diasort és már ott sincs), de a gyakorlati...Ez pedig félelmet generál. Félünk kilépni az életbe és döntést hozni. Dönteni valamiről amit nem mondtak el, nem tanítottak meg.

Sose felejtem el azt a pár éve történt esetet, mikor a summa cum laude végző lány egy banális hibát vétett és meghalt a betege. Mindent tudott elméletben...de a gyakorlatban semmit. Ez kinek a hibája ?

Fekete Pestis 2017.03.04. 17:41:37

@desw:
Ez az adófizetös duma nevetséges. Tudomásul kell venni, hogy az olyan ember befektetés, aki bármikor odébb állhat. Nekem is volt most egy diplomatervezöm, elég sok idöt beleöltem, és amikor használható lett, odébb állt. Ilyen van,.

BTW: neked van diplomád? és fizettél érte? Ha igen, jogosan hozod fel, amit felhozol,

A cikkhez hozzászólva: az igaz, hogy ez a fajta kemény élet sokmindenre megtanít, amivel NyEu-ban versenyképes leszel [ föleg ha befektetési bankokban akarsz majd dolgozni ;)] azonban el kell rajta gondolkozni, hogy ez a célhoz (gondolkodni képes orvosok képzése) ez a fajta drill mennyire szükséges.

DarthVader 2017.03.04. 17:43:14

@desw:

"Specialty doctors

If you’re working as a specialty doctor you’ll earn a basic salary of £37,547 to £70,018."

Wenderar 2017.03.04. 17:43:55

@Topsy Krett: akkor az lenne a megoldás ha nem 12 félév lenne a képzés hanem mondjuk 18 ?

Én nem tartanám azt sem rossznak ha csak az vegezhetne el az orvosit aki előtte mentozott pár évet. Akkor annyi dologgal találkozna a jövőbeli orvos hogy kissebb eséllyel ölbe még valakit.

sorbacsillag 2017.03.04. 17:47:01

szopjál csak, ez az ára a félisten képzónek.

ha végeztél, a legjobb szakmád van, és mindenki hajbókol, ezzel sok orvos nem él vissza, de te a tipikus felsóbbséges p..cs vagy

Fekete Pestis 2017.03.04. 17:49:28

@perpillanat: Tudod, igazad is lenne, ha az országban mindenki objektíve mindent megtenne [megtett volna] hogy az élhetö legyen. megfelelö munkabérért. Ez sajnos nem történt meg, föleg a magyar sajátosságok, a magyar normák és értékek miatt, ami inkább a világ szegényebb helyein [p.l. Levante] lévö normákkal kvadrálnak, és nem a gazdag helyen levökkel [p.l ëszaknuygat-Európa, Szilicium-völgy, Japán, ...].

Amíg nem hajtják be minden gazembertöl azt a kárt, amit Az Ígéret Földjének okoztak, addig nem a külföldre menö diplomásokon kellene kezdeni.

Topsy Krett 2017.03.04. 17:51:22

@Wenderar: A képzési idő túl hosszú. Túl elméleti. Szerintem ez a fő baj.

En egyetem előtt és alatt is dolgoztam, dolgozom. Sokan vállalnak mellette pluszban gyakorlati munkát, mert tanulni akarnak. De persze ez további fáradtságot és fásultságot generál.
Én nem látom mi lehetne a megoldás.
A blogírót megértem. A hivatalos allasfoglalassal szemben az orvoskepzesunk pocsék. De ezt soha sehol senki nem fogja felvallalni.

gtri 2017.03.04. 17:53:38

@desw:
Aztán a TAO-nak nevezett közpénzlopási manőverről hallott már? Tudja, amikor cégek leírják az adójukból, hogy támogatják a politikai vezetők kedvenc sportegyesületeit. Mert hirtelenjében megnőtt ám Magyarországon a focit szerető cégvezető száma :) Felsőoktatási intézménynek nem lehet TAO keretén belül pénzt adni. Mert valaki fent eldöntötte, hogy a sport támogatása jó az adófizetőknek, a felsőoktatás támogatása meg nem. Ilyenkor nem kellene sérelmezni a "minek fizessük a béka segge alatt teljesítő futballistáink milliós bérét" közpénzből? És amikor esetleg sikerül eladni külföldre egy fociakadémia neveltjét, akkor a magyar adófizetőknek visszafizetésre kerül a képzés költsége? Eddig bármikor történt ilyen? :) Ha már a nagy elvekről beszélünk, akkor hiányolom, hogy nem mindenkire vonatkoznak azok a magasztos elvek. Amikor a népet meg az adófizetőket emlegeti, akkor az jut eszembe, hogy szerintem támogatnák, hogy a TAO helyett mondjuk jobb orvosi képzésre és a problémák kezelésére költsék azt a pár milliárdocskát. Nem kellene a TAO-nak nevezett közpénz-átalakítási manőverről egy népszavazás? Tudjuk már meg mi az emberek véleménye a pénzük elköltésével kapcsolatban, hol látnák inkább a pénzüket. Fociban vagy orvosok képzésében és körülményeik javításában.

DarthVader 2017.03.04. 17:56:17

@desw:

Ez a "százmilliárdok" neked valami mániád lehet. Ha az önköltséges képzést vesszük alapul, akkor az évi orvosképzés költség 1000 hallgatóra a 4 egyetemen összesen, az évi 12 milliárd. Ennyit tapsol el Mészáros Lölö egy évben. Ebből nehezen valósítható meg releváns béremelés. (Ennek több mint duplája volt 2008-ban akkori árfolyamon a vizitdij, mégse látszott meg sehol a bérekben-kiv. a háziorvosi finanszirozás)

desw 2017.03.04. 17:56:54

@Fekete Pestis:

"Ez az adófizetös duma nevetséges. Tudomásul kell venni, hogy az olyan ember befektetés, aki bármikor odébb állhat."

Nem egészen! Ha egy cég fizeti a továbbképzésedet, akkor aláírsz pár évet. Ha korábban lelépsz, ki kell fizetned a képzést.

Egy szaros 100-200 ezres ájfonért aláírnak az emberek akár 2-3 év hűséget, de az kibassza a biztosítékot, ha ugyanezt mondja valaki a több (tíz)milliós tandíjra?

"BTW: neked van diplomád? és fizettél érte? Ha igen, jogosan hozod fel, amit felhozol,"

Van, és nem fizettem érte, de legalább 15 évet dolgoztam otthon, és ugyan most már többnyire nem Magyarországon vagyok, de ennek ellenére továbbra is fizetek adót Magyarországon.

Mindig is tandíj mellett voltam, mert egyrészt így ki lehetne szűrni a lusta és munkaundorban szenvedő lébecoló félhülyéket, másrészt ha az ember közvetlenül fizet valamiért, akkor jobban követeli is a minőséget.

desw 2017.03.04. 18:01:04

@DarthVader:

Szakorvosjelölt "registrar" lesz kint kb £30k/év, átlagfizetés £25k

DarthVader 2017.03.04. 18:05:59

@Topsy Krett:

Hát, az az eset azért elég érdekes volt. Ugyanis a beteg NEM a medika hibája miatt halt meg. Gyakorlatilag a közvélemény azt se tudja, ténylegesen miben halt meg a beteg. Mert a halálára nem indok az esetleges 25-30 mmol-os vércukorszint, amit a glükométer High-nek mutat. Csak hát a bíróság a társadalmi elvárásoknak megfelelő döntést hozott. Ettől függetlenül a medikának lehetett volna aannyi esze, hogy a telefonján rákeressen a neten, mi a fene ez. Biztos megtalálta volna.

desw 2017.03.04. 18:08:58

@gtri:

Ugye állítólag 4 millió szegény van, így ne dokikat képezzünk a Nyugatnak, hanem osszuk szét a szegények között. Templom mi a fasznak, meg színház, ... A demagóg dumát lehetne folytatni.

Egyébként igen, másra kellene költeni pénzt, és nem kell 1 stadion sem, de pont arról beszélek, hogy sajnos felesleges képezni százmilliárdokból diplomásokat, ha ezzel csak a Nyugatnak teszünk jót.

Topsy Krett 2017.03.04. 18:09:50

@DarthVader: Bennem csak ennyi maradt meg, hogy a kiemelkedő tanulmányi eredmény sem garancia arra, hogy felkészült leszek.

A kozvelemenyről nem mondok semmit. Megvan arról is a véleményem, ami magánvélemény.

desw 2017.03.04. 18:10:04

@DarthVader:

Az egész felsőoktatás kerül százmilliárdokba évente, nem csak a dokik.

DarthVader 2017.03.04. 18:12:21

@desw:

Lásd már be hogy rossz adatokat nézel, ember.

"In the most junior hospital trainee post of Foundation year 1 your basic starting salary is £26,350. This increases in Foundation year 2 to £30,500.

If you’re a doctor starting your specialist training in 2016 your basic starting salary starts at £36,100 and progresses to £45,750."

És ez a szakorvosi képzés kezdete. Ugyanaz a szisztéma, mint nálunk. Végzés után 2 év rezidentúra. 3 év szakorvosjelölt, amiről te irtál, majd szakvizsga után végzett szakorvos - jellemzően azok mennek ki - ezeknek a bére az amit leirtam.

DarthVader 2017.03.04. 18:12:52

@desw:

Az lehet, de relative kevés matektanár megy külföldre tanítani.

Fekete Pestis 2017.03.04. 18:14:50

@midnight coder: "anélkül, hogy nekik egy fillérjükbe is került volna a dolog, és onnantól kezdve az ő gazdaságukat erősítik tovább"

ez már csak egy ilyen dolog.
(a) ezt nem "országszempontból" kell nézni, hanem "egyén szempontjából" illetve értékteremtés szempontjából. gazdagabb országban több értéket lehet teremteni, így ezt jobban megfizetik. Ugyanakkor mindenki magáért felelös, mindenkinek egy élete van. A munkaerö nem természeti eröforrás, mint egy széntelep vagy egy halastó. Annak a kedvét kell keresni. Ez van.
(b) pont azért amit írsz kellene p.l. egy egyesült EU, egy kormánnyal [ és nem mindenféle nemzeti elitecskékkel, amelyek imádnak a saját szemétdombjukon kukorékolni és a mások (állampolgáraik) kárára eröforrásokat kisajátítani.
(c) végülk: az elvándorlás egy tökéletes mód arra, hogy az ember kifejezze a véleményét az adott ország számara fontos aspektusairól. az az orszoag amit sokan elhagynaj, azt teheti, hogy önrefleksziót tart, és utána változtat. Amit M.o csinál, az az, hogy mindig a másik (= EU, multi, disszidens, stb) a hibás, és ezek miatt nem jutnak elöre. Ahelyett, hogy a levantei normákkal számolnának le, és átvennék az Észeknyugat-Európai normákat.

DarthVader 2017.03.04. 18:16:59

@Topsy Krett:

Hát ja. Én is summa cum laude végeztem, de egyetemen egyetlen húgycsőkatéterezést nem láttam, mert 22-en voltunk a csoportban és nem fértünk a betegágyhoz, urológiából egyébként is baromi kevés gyakorlatunk volt. Így aztán kint az isten háta mögött, egy határszéli magyar faluban a betegágy mellett éjszaka 11-kor kellett megtanulnom katéterezni a gyakorlatban, totál vizeletretenció miatt. Elméletben ment. Innentől gyakorlatban is.

Fekete Pestis 2017.03.04. 18:21:07

@desw:
" Ha egy cég fizeti a továbbképzésedet, akkor aláírsz pár évet. Ha korábban lelépsz, ki kell fizetned a képzést."

Cége válogatja. Tudod, én nem is dolgoznék olyannal együtt, aki csak azért van ott, mert ott KELL maradnia. Az ilyen munkája egy kalap **** sem ér, inkább menjen, amerre lát.

"Mindig is tandíj mellett voltam, mert egyrészt így ki lehetne szűrni a lusta és munkaundorban szenvedő lébecoló félhülyéket, másrészt ha az ember közvetlenül fizet valamiért, akkor jobban követeli is a minőséget."

Ez igaz. Ez a tandíj egyetlen elönye. Ha valaki nullszaldósra megcsinálná, akkor csak azért nem támogatnám, mert M.o-n a következó évben úgy változtatnák meg, hogy az pénzbehajtós (=nem nullszaldós) lenne ;)

HaCS 2017.03.04. 18:21:26

@Topsy Krett:

Szerintem két dolgot szét kell választani.

Az egyik, hogy egyik egyetem, vagy oktatási intézmény sem tud felkészíteni az életre, csak a szakmára.
A szakma ugyanis többé-kevésbé egységes, az emberi életek viszont egyénenként változnak.
Ez így van a mérnöki, pedagógiai stb. szakokon is.

Bizonyos emberi tulajdonságokat (vki milyen könnyen hoz döntéseket, fel tudja-e mérni a korlátait, tud-e segítséget kérni, milyen a stressztűrése stb.) a felnőtt ember fiatalkorából hoz magával. Ezeket az egyetem csak részlegesen tudja kezelni (külön választható kurzusokkal), de nem is ez az elsődleges célja.

A másik, hogy az egyetem ugyanezen okokból nem tud senkit egyesével felkészíteni az életben előtte álló összes döntési helyzetre. Az alapokra és általános helyzetekre tud megtanítani, és ami a legfontosabb az összefüggésekre. Ha megtanulja, és megérti(!!!) az ember a tananyagot, átlátja annak összefüggéseit, és rendszerben képes gondolkodni (enélkül véleményem szerint ne is legyen diplomája), akkor meg tudja majd oldani az elé kerülő rutinfeladatok 98%-át, és az összetettebb feladatok kétharmadát. Erről szól az egyetem.

Ami a gyakorlati részt illeti egyetlen más területen nincs a gyakorlati képzés úgy szabályozva, mint az orvosoknál. Csak ez valójában senkinek nem tűnik fel, ugyanis jó része nem az egyetem berkeiben zajlik.
Hanem a munkavégzés első éveiben, mint ahogyan bármely más szakmánál az asztalostól a vegyészmérnökig. Másokkal ellentétben azonban itt szigorúan szabályozott körülmények között zajlik mindez, tapasztalt kollégák mellett, jogilag is szabályozott hatáskörökkel.

desw 2017.03.04. 18:25:05

@DarthVader:

Kezdő szakorvosjelöltként registrar leszel évi £30k-ért, mivel az első hónapokban kb semmire sem leszel jó. Utána lépsz felfelé.

"És ez a szakorvosi képzés kezdete. Ugyanaz a szisztéma, mint nálunk. Végzés után 2 év rezidentúra. 3 év szakorvosjelölt,"

Vagy 5 év vagy több, szaktól függően. És mivel kint pl nem nagyon fogsz műteni, így könnyen beszophatod a szakvizsgádat.

"amiről te irtál, majd szakvizsga után végzett szakorvos - jellemzően azok mennek ki - ezeknek a bére az amit leirtam. "

Egy szakorvos már minek menjen ki? Elkezdte bedolgozni magát, van beteganyag, kap parát . . .

De az általad írt 36k vs 25k átlagbér sem a 3-szorosa, amit írtál.

"Az lehet, de relative kevés matektanár megy külföldre tanítani. "

Mosogatni éppen kimehet, és akkor ismét csak pénzkidobás volt a képzése.

Fekete Pestis 2017.03.04. 18:26:33

Ja, hogy kevésbé absztrakt legyek:

"Ugyanez a Dékán egy nem régi fórumon, amikor szóvá tették a gyakorlati oktatás hiányát, először el akarta poénkodni, majd kellő éllel közölte, hogy elintézheti, hogy újra kezdje az illető a 6 évet, a teljes egyetemt. Azzal fejezte be a válaszát, hogy van még pár szabad éjszakájuk, ami alatt pótolhatják a hiányzó tudásukat."

írja a cikk.
Na, ez az a tipikus levantei mentalitás, ami olyannyira távol áll azon országok mentalitásától amelyek gazdagok és élhetöek/hosszutávon prosperálnak.
Ny-Eu-ban leginkább a francia mentalitás áll ehhez legközelebb. Nem is csoda, hogy ott tépik le a melósok a fönökeikröl az inget, illetve ott húzzák a fonökeik fejét karóba ;) [ Fr egyes vidékein az áltagbér a magyar átlagbérhez hajaz - vásárlóerö paritáson legalábbis]

Topsy Krett 2017.03.04. 18:29:45

@HaCS: ugye semmi kozod sincs az orvoskepzeshez? Ismerős? Rokon?
Nem kifogásolom a velemenyed, csak tudod a mi kis országunk nem Németország, ahol a szabály es rendelet minden pontja be van tartva. Nálunk a vastagon szedett rész sem.

odabas 2017.03.04. 18:32:10

Pontosan ugyanezeket gondoltam én is - húsz évvel ezelőtt. Azóta tudom, hogy az embernek rohadt sok tapasztalatra van szüksége az életben, ha megalapozott véleményt akar alkotni. Abban a pillanatban annak tűnik, de ez nem jelent semmit. Az európai kultúrában (legalábbis a jelenlegiben) minden fiatal elmondhatja a véleményét, és nem hallgat az idősebbekre. Mert ő abban a pillanatban úgy gondolja. Mindenféle élettapasztalat nélkül. Japánban pl. ilyen nem lenne. Ott 40 éves kor alatt csak dolgozhatsz, nem dönthetsz. A karrierek is onnantól válnak el. Nem mondom, hogy az jó, de nagyon sokat szenvedek (most konkrétan a szakmámban) a kurva nagy egojú fiataloktól, akik megmondják a tutit. Tapasztalatok nélkül. Bazdmeg. Mert ő okos. Az ész nagyon fontos, de tapasztalat nélkül tévútra visz. Azért fél év után kezdik megérteni, hogy lehet hogy mégiscsak jobb lenne hallgatni a tapasztaltabbra.
A konkrét esetben is ez van. Ha lenne valami kis tudása a világról, akkor nem írna ilyen hülyeségeket. Pl. rossz a szervezés, és ezt sokkal jobban is lehetne csinálni. Majd pont te tudod óriási élettapasztalattal megmondani! Mert mindig lehet javítani, de ahhoz nem elég az ész és az akarat. Ráadásul a konkrét helyzet mindig torzítja az ember ítélőképességét. Ezért jó az, hogy nem az hajtja végre a parancsot, mint aki kitalálja. Mert akkor mindig a saját szemszögéből nézné a dolgokat. Erre a legjobb példa a katonaság.

Bari Gábor 2017.03.04. 18:33:31

"A mostani Dékán szívügye, hogy Magyarországon helyezkedjünk el. Jogos kérés, ha azt vesszük, hogy az állam fizet az akármilyen oktatásunkért. Csakhogy van egy kis bibi a dologgal. A Dékán Úr villamosmérnök végzettségű. Igen az orvoskar dékánja nem orvos… Az egyetemen töltött idejét az elméleti intézeteknél töltötte, tehát egy percet sem dolgozott az igazi magyar egészségügyben. Innentől ez a buzdítás nem túl hitelszerű."

Ezennel szeretném megvédeni a Dékán Urat ettől az igen nemtelen, alacsony színvonalú támadástól. Az édesapám a SZTE ÁOK Professzora, akit az egyetem kari tanácsa és rektori tanácsa választotta meg erre a tisztségre, és a Köztársasági Elnök írta alá a kinevezését.
Az első perctől kezdve azon dolgozik, hogy Te és a kis barátaid ezen az egyetemen a maximális állami támogatás mellett (aminek a felsőoktatási finanszirozása milliárdokkal csökken ) a legtöbb tudást szívhass magadba, és a leginkább elérhatővé váljék számodra a megfelelő szintű képzés.
Ez tudod mivel jár tisztelt kollega?! Napi sok óra telefon, heti 3-4 szer Budapestre utazni tárgyali a pályázatokról képzésfejlesztési konferenciákra járni, a külföldi hallgatók ügyeit intézni...stb.
Jelenleg pl. külföldön van, igen hétvégén is, történetesen Osloban, hogy az SZTE-re felvételiztessen külföldi hallgatókat, akiknek a tandíjából a Te képzésed költségének nagyrészét fizetik. A kollégiumot stb. Azért, mert ennyire alulfinanszirozott a rendszer. Te voltál már mostanában azért tüntetni, hogy több pénzt a felsőoktatásnak???? Ugye nem.
No, az én apám jelenleg ezeken dolgozik, amíg az unokáit kevesen látja (az én gyerekeimet), akikkel hétvégén szívesen játszana, de a Te és a te kis barátaidnak az oktatásának előrevitelével foglalkozik.
Úgyhogy szerintem ne ekézd. Köszönöm.
Miért érzed azt hogy hiteltelen? Mert nem orvos? És? Egy orvos jobban személyi és gazdasági szakember mint egy villamosmérnök? Miért nem ekézed az emberminisztert, az egy pap...?!
Ja, és tisztességes lenne, ha kiírnád a nevedet, kedves kollega.

üdv.
Dr. Bari Gábor, Szívsebész szakorvos ( történetesen a Dékán Úr fia)

HaCS 2017.03.04. 18:37:15

@Topsy Krett:

És mit gondolsz, ez csak az orvosi szakmára igaz? Továbbmegyek, biztos, hogy neked ill. sorstársaidnak az egyetemmel van bajotok? A dékán úrral, meg az órarenddel?

Azt tanácsolom gondolkodj el ezen erősen!

desw 2017.03.04. 18:38:34

@Fekete Pestis:

"Ahelyett, hogy a levantei normákkal számolnának le, és átvennék az Észeknyugat-Európai normákat"

Lenne nagy visítás! Mert ez azt jelentené, hogy kb 1 millió fővel több ember dolgozna, kb 1 millió nyugdíjassal kevesebb lenne, százezreket rugnának ki az állami sóhivatalokból ...

Megszavazná ezt a nép? szerinted?

Topsy Krett 2017.03.04. 18:40:48

@HaCS: Ahogy fentebb írtam: az elméleti kepzesunk szerintem jó és megfelelő.
A gyakorlati oktatás hiányával pedig mindenki tisztában van. Nem csak Szegeden, hanem a másik 3 orvosi karon is.

De ígérem erősen el fogok gondolkozni. Abból még soha senkinek nem lett baja ha előbb az eszét használja es utána fecseg.

DarthVader 2017.03.04. 18:50:09

@desw:

Ember, te igen nagyon nem tudod, miről irkálsz. A szakorvosképzés 5 év. Ebből 2 rezidentúra, 3 szakorvos-jelölt státusz. Utána szakvizsga, onnantól szakorvos. És a kezdő szakorvosok mennek kifelé, szakvizsga után, mivel kurvára nem "dolgozták be" magukat, és kevesebbet keresnek, mint rezidensként/szakorvosjelöltként. És esélyük sincs a magyar egészségügyben "bedolgozni magukat", mivel a hierarchiában fölöttük állók őrzik a poziciójukat és a vele járó hálapénzt, úgyhogy pl Magyarországon nem fog operálni nagyon sokáig egy szakorvos, egyszerűen nem engedik opreatőrként a műtőasztalhoz. Ugyanis az kapja a zsozsót. Úgyhogy a brit bbérek azok, amiket én irtam. Ha ennyiből nem érted, részemről ezt a témát befejeztem. ennyi időm nincs.

DarthVader 2017.03.04. 18:54:09

@Bari Gábor:

"Egy orvos jobban személyi és gazdasági szakember mint egy villamosmérnök? "

Miért, egy villamosmérnök jobb személyi és gazdasági szakember, mint egy orvos? :))

"Miért nem ekézed az emberminisztert, az egy pap...?!"

Az emberminiszterrel nem az a baj hogy pap (de igen, az is) hanem hogy egy idióta. De ebben a kormányban a pozició alapfeltétele az idiótaság.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.03.04. 19:05:21

@desw: Jó lenne, ha "százmilliárdok" lennének az oktatásban, mert akkor nem ez lenne a helyzet. Lassna már évi 100 mrd sincs benne az állam részéről a teljes felsőoktatásban. És mivel nem a diplomások 100%-a megy külföldrea kijelentésed eben a formában rémesen pontatlan számszerűleg...

Bennem az fogalmazódik meg, hogy 10-15 év múlva ki fog ebben az orszában gyógyítani és tanítani...?

odabas 2017.03.04. 19:06:47

@Fekete Pestis: "kellene p.l. egy egyesült EU, egy kormánnyal "

A naivitás csúcsa, amit mondasz. Szerinted USA-ban nincsenek olyan régiók, ahol szar a gazdaság? A központi kormány ezen hogyan segítene?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.03.04. 19:10:14

@tibor és klára: Ez bennem is felmerült. A baj az, hogy viszont nem minden diák érkezik angol nyelvű tudással a középfokú oktatásból, ha neki azt dobta a kocka, hogy németül kellett tanulnia X évig.

odabas 2017.03.04. 19:10:26

@molnibalage: Nincs százmilliárd az az oktatásban???? Szerintem a többszöröse megy fizetésekre évente.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.03.04. 19:12:19

@desw: Ez nem a hallgatók hibája, felesleges nekik ezért beszólni ekkora pofával...

gtri 2017.03.04. 19:12:38

@desw:
Szóval maradjon a kettős mérce? Menjenek az ellenőrizetlen közpénz TAO milliárdok, de menjen a papolás az "adófizetők által kiképzett orvos hogy mer elvándorolni anélkül, hogy kifizetné a képzés költségeit"?

Tehát ismétlem:
1. OK, legyen "oktatási költség" visszafizetés. Csak éppen tegyük mellé, hogy ez MINDENKIRE vonatkozzon. Kőművesre, orvosra és bizony focistákra is. Tudja a sportszerűség :):):) megkívánja,hogy a dokik mellett a sportolók is fizessenek a nagy elvek nevében.

2. A "demagóg duma" megjegyzéséhez:

Annyira jól megy a magyar egészségügynek, hogy probléma pár csecsemő lélegeztetőgépes ellátása. A szüleiknek biztosan nagyon demagógnak érezték ezt a cikkecskét. :)
index.hu/belfold/2017/02/18/megteltek_a_fovarosi_gyermekintenziv_agyak/

Ehhez képest annyira jól megy az országnak, hogy 1 milliárd ment adópénzből Mészáros LŐrincnek, hogy Horvátországban építsen ki futballakadémiát. Szerintem minden magyar adózó álma, hogy ilyen hasznos dolgokra költsék el a pénzét. Ha népszavazást tartanánk biztos kifejeznék, hogy jó az irány, sőt még többet szeretnének focira költeni. :):)
index.hu/sport/futball/2017/02/14/eszek_meszaros_lorinc_felcsut_osijek/

Tehát van pénz, de "valamiért a döntéshozók szerint nem éri meg az egészségügybe beletenni" és az ottani körülményeket javítani, de megéri pl. Mészáros Lőrincnek odaadni és külföldön elkölteni. Az előbb itt valaki elmondta önnek, hogy 12 milliárd fedezi ma 1000 orvos képzését. Ehhez képest 1 milliárd huss kiröppen horvát focira magyar adőfizetői pénzből. Akkor miről beszélünk? Ha megfogjuk a pénzt és vissza akarjuk fizettetni az orvosokkal, akkor az ilyen milliárdocskákat is fogjuk meg. Az az 1 milliárd garantáltan kimegy Horvátországba, míg 1000 orvosból egy nagy hányad itthon marad.

Ja, és hallott arról, hogy 100 milliárdról 190 milliárdra növekedett a Puskás stadion építési költsége?
Vagy arról, hogy 23 milliárd helyett már 100 milliárdnál jár a vizes VB-re költött pénz?

Az EGÉSZ magyar felsőoktatásra 252,7 milliárdot költ a magyar állam, a magyar adófizetők. Ehhez még uniós pénzek adódnak, de azt ugye nem a magyar adófizetők fizetik.

A felsőoktatásban a tandíj mértéke öszességében 282 milliárd forint. Többet fizetnek az emberek a "ne legyen tandíj" kormánya alatt magánpénzből a felsőoktatásra, mint magyar állam. Mit akar még? Mennyi legyen a magánpénzek aránya? Jelenleg 50% fölött van.

Itt vannak a részletes számok:
eduline.hu/kozoktatas/2016/5/19/Gaz_ahogy_az_oktatas_finanszirozasarol_mate_Q0OOUV

Ehhez képest mennyire képesek eltartani magukat a "profi" futballklubok? Náluk is 50%-nál több a saját erő? Miben profik, a közpénzek pumpolásában? :)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.03.04. 19:18:21

@Emily Cave: Pontosan. Ez a "régen nekem szart volt, akkor nekik is legyen" akkora balfasz hozzállás és duma, hogy szavak alig vannak rá. Ezzel az erővel akkor a civilizáció összes vívmánya felesleges... Ja, hogy akkor a középkorban sem lennék, az senkit ne zavarjon meg..

Csak Norris 2017.03.04. 19:27:37

@desw: "Nincs bibi! Az kifejezetten káros, hogy a magyar adófizetők "termelik ki" a Nyugatnak az orvosokat, mérnököket, ..."

A milliós tandíjat szerintem nem az adófizetők fizetik.

Egyébként meg nagyon sokan akik elmennek külfölre, hazajárnak elkölteni a pénzt, és jóval jobban fizető vendégek, mint az otthonmaradtak.

Kelly és a szexi dög 2017.03.04. 19:34:56

Kurva szarul megy az orvosoknak, a szomszéd dokinak se tudom honnan van 5 évente vadiúj BMWje...!?

DarthVader 2017.03.04. 19:57:39

@sorbacsillag: Elég baj az! Ráadásul lehet hogy ma sincs másként.

cardiobascuralis 2017.03.04. 20:34:01

Ahogy látom, legalább egy 7. év biztosan kellene az orvosira.
Ahol a helyesírást tanítanák meg.

morph on deer 2017.03.04. 21:06:57

@desw:
"Ahogy mondtam, nálam a tisztesség nem mások viselkedésétől függ."

Becsülendő álláspont, magam sem gondolom másképp.

Ami sántít az az egyén számonkérése egy alapvetően rendszerszintű hiba/elégtelenség/tökéletlenség miatt.

A helyzet ugyanis - véleményem szerint - az, hogy azért az adófizetői hozzájárulásért amibe mindez kerül, azért már illene megfelelő szintű és európai stílúsú oktatást adni, nem?
Igen, tudom, a "magyar orvos" meg a "magyar orvosképzés" fogalom, - de a módszerek felett eljárt az idő, illene észrevenni és tenni róla!
Az, hogy húsz, ötven, akárhány éve is "így volt jó" nem menti a mai hiányosságokat!
Miért ne lehetne komolyan venni mindazt, amit egy huszonegyedik századi oktatási intézménytől elvárható lenne, ha már..?
Őszintén javaslom, hogy valaki, aki döntési helyzetben van, gondolkozzon már el végre!
Lehetne?

erkölcsi hulla 2017.03.04. 21:18:46

Nem semmi hogy leosztja a sok bunkó tahó paraszt a posztert. Irigyek vagytok? Ő legalább bekerült egy elég nívós szakra...
Egyébként teljesen igaza van, a legtöbb komolyabb egyetemen ez megy. Én is írhatnék oldalakat.
A poszternek meg több sikert kívánok.

erkölcsi hulla 2017.03.04. 21:28:13

Az egyetemeket le kéne bontani, és stadionokat húzni a helyükre.
Ki támogatja ? :D

marczy 2017.03.04. 21:36:31

Kedves Kommentelők!

Egyszerűen felfoghatatlan számomra, hogy - tisztelet a kivételnek - jelentős részük nem volt képes felfogni a posztoló mondandóját. Aki kicsit is kitekintett a Lajtán túlra az orvosképzés, de egyáltalán bármilyen szakma terén, azt tapasztalja, hogy sokkal-sokkal gyakorlatiasabb a gondolkodás és nem ural mindent az elmélet, mint mifelénk. A vizsga nem valami elavult jegyzetből van, hanem életszagú feladatok végrehajtásából áll. Minden szakmában.
Informatikusként végeztem, nem orvosként. Én az ELTE-n már RÖVIDDEL AZUTÁN láttam, hogy bekerültem, hogy az átadott tudásanyagnak KÖZE NINCS a piac elvárásaihoz. Ott pedig programozni kell tudni, fejleszteni kell, ehelyett pedig minden az analízis nevű förtelem nyomasztó fölényében telt el, amit képtelenség volt megcsinálni. Aki programozni tudott, annak is döbbenetesen átmosták az agyát, és mire nagy nehezen lediplomázott - ha egyáltalán - még azt is elfelejtette, amit addig tudott. A motivációja teljesen lenullázódott, a stressztől gyógyszereken él, és még jó, ha csak azokon.
Ja, és a programozási tárgyak akkortájt kb. 6-7 évvel a piac mögött kullogtak. A mostani helyzetet nem tudom, de elnézve néhány tanár mentalitását... Hát...

Megérte ezek után? Hát nem.

Az ilyen emberek, mint ez a dékán, jobban tennék, ha elmennének valami dél-ázsiai országba, ott bevett dolog ez a stílus. Nemcsak a tanterv elavult, hanem a módszertan is, az alulfinanszírozottságon még lehetne talán segíteni.

Egy ilyen elavult, XIX. században megrekedt oktatási rendszert, mint a magyar, a nulláról kellene újonnan felépíteni, ahogy Klebelsberg Kunó tette a húszas években. Hiába volt kőkonzervatív ember, amit akkor felépített, az akkori mércével mérve modern volt és kinevelt egy nagy tudású elitet. Ma más típusú képzésre van szükség, ami akkor jó volt, ma már nem, mert az oktatásmódszertan is fejlődött, nem csak az alaptudás, amit át kell adni. Kiküldeni egy pár tucat embert külföldre, aztán raportra hívni őket, mit láttak. De sajnos pártunkban és kormányunkban nincsenek Klebelsberg Kunók, csak pénzlenyúló emberkék vannak.

marczy 2017.03.04. 21:45:11

@erkölcsi hulla:
pontosan ez van, egészen életszerűtlen dolgok miatt vágják ki a hallgatókat, pedig tényleg nem a Borel-Lebesgue-tétel visszaböfögésén múlik, hogy jó leszel-e fejlesztőnek vagy nem.

Az egyén hibáztatása rendszerszintű problémák miatt a diktatúrák sajátja. Egész más dolog, mint amikor valami életszagú gyakorlati vizsgán buksz meg, akkor komoly a kérdés, hogy alkalmas vagy-e a pályára. Ha elméleti szakember akarsz lenni, akkor mész tovább PhD-re a diploma után. Ennyi.

Csak Norris 2017.03.04. 21:53:29

@marczy: Sajnos azt kell hogy mondjam, németeknél Sem sokkal jobb a helyzet.
Nekünk is villamossági és informatikai területen van némi közünk egy olyan egyetemhez ami a 10 legjobban benne van. Ott mind óraadóként, mind diákként kb. hasonló szervezetlenséget és kuplerájt tapasztalunk mint amit a posztoló leír. Tényleg csak annyi a külömbség, hogy az anyag aktuális.
Meg hogy nagyon támogatják a külföldieket. Mármint akin látszik is hogy az. Mondjuk ezt Sem tartom igazságosnak.
Sokkal engedkenyebbek egy olyannal akin látszik a külföldisége (mindegy hogy távolkelet arab stb.) mint egy némettel vagy egy jól beszélő középeurópaival.

Hórukk 2017.03.04. 21:54:24

@HaCS: Beugrasz helyette? Éjjel is ügyelni? Aztán másnap "természetesen" maradsz ugye? Mert a pihenőidő az csak a sofőrnek, rendőrnek, mindenki másnak jár, mert ugye ők felelősségteljes munkát végeznek.

szőrdoki 2017.03.04. 22:06:01

Az egyetemet kell elvégezni, nem a szakmát kell megtanulni. Be kell járni és levizsgázni. Az egyetem szintjét azért állítják be "teljesíthetetlennek", hogy utána, aki el bírta végezni, legyen elég gógyija megtanulni másoktól a szakmát. Ez egy szint, amit át kell ugrani. Kész. Mindig így volt. Amikor mi jártunk orvosira, az előttünk 10 évvel korábban végzettek azt mondták, nem tudnák már abszolválni, amit mi most behúzunk, Mi meg ugyanezt mondtuk a 10 évvel később végzőknek. A lényeg: a jeles gimivel jöttek 40-50%-a kibukik az orvosiról most is, és a mi időnkben is.
Aki jó orvos, az itthon is ugyanannyit keres, vagy többet, mint külföldön (nem USA-ra gondolok).

morph on deer 2017.03.04. 22:06:48

@erkölcsi hulla:
"Az egyetemeket le kéne bontani, és stadionokat húzni a helyükre.
Ki támogatja ? :D"

A Viktort kérdezted?
Hacsak ő nem...

morph on deer 2017.03.04. 22:10:28

@odabas:
" A központi kormány ezen hogyan segítene?"

Mondjuk a keretek, elvárások és priorítások kitűzésével?

Például: "addig nem költözünk palotába tizenmilliárdokért, amíg van gyermekéhezés" - hogy hangzik?

morph on deer 2017.03.04. 22:13:18

@Kelly és a szexi dög:
"a szomszéd dokinak se tudom honnan van 5 évente vadiúj BMWje...!?"

A kereskedőt kérdezted már? Szerintem tud segíteni..

Hórukk 2017.03.04. 22:14:31

Én is voltam orvostanhallgató, a gyerekeim is egyetemet végeztek. Régen sem volt könnyű, szelektálni kellett: ha aludni is akartál, akkor a haszontalan tárgyakra nem jártál be. Már felnőttként ezt felelősen megtehetted. A tananyagot valahonnan bepótoltad, néha jobb eredménnyel, mintha az előadáson cseszted volna el az idődet. Ahol volt adminisztratív kényszer, nos, ott ez nehezebb volt. Más egyetemeken sem jobb a szervezettség, ott sem áll közelebb az elmélet a gyakorlathoz: végzős közgazdász nem tudja mi az hogy s.ggem?, azazhogy Schengen. Viszont - 99%-os emelt matek érettségi után - matekkal szívatják 2-3 évig, örül hogy kettessel átcsúszik a vizsgán. A magyar orvosképzés sajnos nem jobb színvonalú, mint ahogyan az egész ország áll. Külföldről azért jönnek ide, mert otthon nem kerülnek be az egyetemre. Közismert, hogy az itt végzettek egy csomó lexikális marhaság megtanulásában ugyan fölülmúlják a nyugati egyetemeken végzetteket - amire ők is elismerően bólintanak, de a tudásuk sokkal kevésbé használható a pályájuk elején, mint a nyugatiaké. A jobbak aztán kb. 2 év alatt behozzák a lemaradást - ha kint folytatják a pályafutásukat. Itthon ez nem fog menni. Ezt ugyan lehet vitatni, én viszont saját magam tapasztalom mindezt. Volt-van szerencsém két országban is fiatal orvosok gyakorlati képzését végeznem.

morph on deer 2017.03.04. 22:15:15

@szőrdoki:
"Aki jó orvos, az itthon is ugyanannyit keres, vagy többet, mint külföldön (nem USA-ra gondolok)."

Ezt azért ne hangoztasd fennhangon, mert simán hülyének néznek.
Istenbizony!

Hórukk 2017.03.04. 22:20:11

@Kelly és a szexi dög: Ezexerint te k.va jó helyen lax. Miből telik rá?

Hórukk 2017.03.04. 22:21:31

@morph on deer: Pedig ez így van. Csak itthon nem legálisan keresi.

mediolanum 2017.03.04. 22:25:51

Hihetetlen mennyit tudsz rinyálni, az egész világ szar, mindenki összefogott ellened, stb.
Isten hozott a való életben, ahol nem tolnak mindent a segged alá, ahol ha boldogulni akarsz akkor lehet hogy nem ártana némi rugalmasság, és előrelátás.
Ha ötöd éves korodra sem vagy képes szelektálni az információáradatban, és a neked fontosra koncentrálni, akkor csak magadat hibáztathatod. Nagy a tananyag de egyik tárgyat sem kell szakorvosi szinten elsajátítani. Általában elég rájuk néhány nap tanulás, csak azzal kéne foglalkoznod évközben ami belefér az idődbe és érdekel. Előadásokra nem kötelező járni, de ha mégis egésznap dolgod lesz akkor, nem is tudom, talán vihetnél magaddal kaját,... ja hogy anyuci és apuci nincs ott :D. Nem az egyetem nehéz, hanem te vagy életképtelen. A gyakorlati oktatás persze közel sem tökéletes, de a nyári gyakorlatokon így is lenne lehetőség megtanulni vért venni, etc. , ha mondjuk tennél is érte valamit és nem a mobilodat nyomdosva ülnél a folyosón. Ja, és ha azt hinnéd hogy nem tudom milyen az orvosi, akkor szeretnélek megnyugtatni hogy a SOTÉn vagyok végzős.

morph on deer 2017.03.04. 22:34:54

@Hórukk:
Nyilván nyomot hagyott bennem több mint negyedszázadnyi (észak)nyugateurópai élet, ahol ugye alapból nem létezik jatt meg hálapénz.
Ez lehet az oka.
De - az orvosom szerint - már gyógyulófélben vagyok..! :)

Graveling 2017.03.04. 22:36:38

A "cikkírónak". Nem külsősként írom, elvégeztem az egyetemet, és orvosként dolgozom 10+ éve. Egyetem mellett végig dolgoztam. Persze, lehetne jobb a képzés, de:

Sok a rinya. Ha nem bírod, lehet nem neked való az orvosi szakma. Ez egy nehéz szakma, és az egytem felkészít rá. Nem csak a tananyaggal. Ha már az egyetem se megy, mit fogsz csinálni orvosként? Mit fogsz csinálni, mikro hulla fáradtan kell kritikus döntéseket meghozni. A betegek nem egy panaszkodó mindenben problémát kereső embertől várják a gyógyítást. Ha ennyire nem megy, keress más szakmát. Vagy szedd össze magad és megoldást keress.

martineden 2017.03.04. 22:40:25

@desw:,, És már nyertünk is évente százmilliárdokat, amit pl kórházakra és eü-s bérfejlesztésre lehet fordítani, hogy legalább az idősebb orvosok és ápolók ne menjenek el.Á"...igen hullye fidesztroll mirol beszelsz? A penztaros lorinc tobb penzt tesz el evente,mint amit az osszes foiskola es egyetem kap.

..Gáz, ahogy az oktatás finanszírozásáról matekozik a kormány
Unyatyinszki György

Unyatyinszki György
2016.05.19., 07:45 Frissítve: 2016.05.19., 07:49
A felsőoktatásban 252,7 milliárdot költ költségvetési forrásból a kormány
:Egyetemek, főiskolák 153,075 mrd

elemes 2017.03.04. 23:15:55

hát az tény, hogy az egyem nem könnyíti meg a diákok dolgát.

de ezt is túl lehet élni, aztán pár év múlva úgy emlékszel vissza, hogy "húzós volt"

Wenderar 2017.03.04. 23:54:52

@martineden: szerintem az kéne venni a régi USA módszert.
Mindenki biztosítsa magát. Ha az egészségügyet piaci alapokat helyeznenk akkor lenne benne pénz.
Elpusztulna az aki eddig se fizette ?
Kár értük.

Hórukk 2017.03.05. 00:06:49

@Graveling: Ugye a társadalmi szerepe azoknak az embereknek is megvan, akik azért küzdenek, hogy a jövő orvosainak ne hullafáradtan kelljen kritikus döntéseket hozni - legalábbis ne napi szinten. Egy ilyen "panaszkodós" blog a problémák feltárásában segít a maga ici-pici módján.

hdnctrl 2017.03.05. 00:22:39

Leírtad, milyen az oktatás BÁRMELYIK komoly egyetemen. Aki nem bírja, menjen bőcsésznek.

mediolanum 2017.03.05. 00:25:38

@scuynat: sajt és bacon mehet bele?

sdani 2017.03.05. 01:24:18

Van egy csomó orvos ismerősöm, de ők 6 év alatt nem rinyáltak ennyit összesen. Az orvosi kemény, nem elég bejutni, benn is kell maradni... nem mindenkinek megy, ez teljesen normális, és nem szabad tragédiaként tekinteni rá.

onmagam 2017.03.05. 01:56:22

Állandóan csak a panaszkodás megy!?
Ahelyett, hogy örülnél, hogy Magyarország végre erősödik!

Micsoda hálátlan emberek!

Graveling 2017.03.05. 02:04:16

@Hórukk: Persze, alapvetően igazad van, de ez a blogbejegyzés nem erről szólt. (persze lehetne javítani az oktatáson is, de erre megvannak a fórumok, módszerek lehetőségek) Egyszerűen vannak szakmák (egyik ilyen az orvosi), melyek nem könnyűek, akkor se, ha nem vagy "hullafáradt". A lényeg persze nem a fáradtságról, kimerültségről szólt, hanem a pszichés terhelésről. Az 4 óra vagy 10perc alatt is össze tud jönni. Van aki bírja, van aki nem bírja, van aki tudja vagy megtanulja kezelni, van aki nem. Van amikor néhány másodperced, vagy néhány perced van jó döntést hozni, van amikor napokig van "időd" agyalni rajta van amikor csak utólag. Van amikor napokig kell. Egyes események jók vagy rosszak pedig egész életeden át kísérnek (kísértenek?). Van amikor a legtöbb, amit valakiért tehetsz, hogy méltósággal hal meg és végignézed, hogy elbúcsúzik a családjától. Aki az egyetemet nem bírja, az szerintem egyszerűen nem alkalmas a szakmára, az még nehezebb, pont. Az életben mindig lesznek nehéz időszakok, akármilyen területen van az ember. Mégegyszer végigolvasva én "több mint 5 éve dolgozó orvosként" nem szeretném ha ilyen mentalitású, gondolkodású emberek "kezében lenne az életem", ha odakerülök. Ez a szakma nem arról szól, hogy nekem hogy lesz kényelmes, marhára nem. Akkor el van tévedve. Senki nem fogja a kezét fogni, és biztos elmondták neki az egyetemen - ha épp tudott figyelni az éhségtől, vagy a vizelet visszatartástól - hogy itt bizony amíg dolgozik, tanulnia kell, mert nem csak 1930-óta változtak a dolgok, hanem 6 év alatt is sokat, és még az elkövetkező években is sokat fog. Bizony önképző körként folyamatosan képeznie kell magát, ha nem akarja, hogy néhány év után minden kollega hülyének nézze. Persze ez szakterület függő is. Igenis meg kell tudni kiszűrni a lényeget, fontos információkat kihalászni az adatok tengeréből, prioritásokat felállítani, különben el fog veszni, mint ahogy fentebb is szemléltetve lett. Én monjduk konkrétan kifejezettem élveztem az egyetemi éveket :) Persze, nem könnyű, de az életet tudni kell élvezni, nem csak nyavajogni mindenen. Ezt is meg kell tanulni. Ha valaki pedig valamit nem akar csinálni, akkor könnyen talál kifogásokat :-/

onmagam 2017.03.05. 02:08:37

@scuynat: @sdani: aha. Akkor ezek szerint minden rendben. Csak igy tovább! Meg ne próbáljunk valami értelmeset csinálni orvosképzés címen!

Nem az a baj, hogy szar a rendszer, és amellett, hogy kikészíti az embert még használható tudást sem ad, hanem, hogy valakinek ez nem tetszik.

Épp az a baj, hogy ha ez máshol is igy van, és ezért nagy felelősség terheli azokat akik ezt látták, átélték és nem tettek ellene semmit, még csak fel sem szólaltak legalább egy blogpost erejéig.

De ha valaki ilymódon kiképzett orvosokkal akarja magát kezeltetni annak csak hajrá! Nehogy valami megváltozzon!

desw 2017.03.05. 02:18:26

@DarthVader:

"Ember, te igen nagyon nem tudod, miről irkálsz. A szakorvosképzés 5 év. Ebből 2 rezidentúra, 3 szakorvos-jelölt státusz. Utána szakvizsga, onnantól szakorvos."

Az adott szakiránytól függ.
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1200022.EMM

Pl. idegsebészet 6 év, háziorvos 3 év, radio 5 év, gyermek kardió 8év, . ..

"És a kezdő szakorvosok mennek kifelé, szakvizsga után"

Mennek már előtte is.

"mivel kurvára nem "dolgozták be" magukat, és kevesebbet keresnek, mint rezidensként/szakorvosjelöltként. És esélyük sincs a magyar egészségügyben "bedolgozni magukat", mivel a hierarchiában fölöttük állók őrzik a poziciójukat és a vele járó hálapénzt, úgyhogy pl Magyarországon nem fog operálni nagyon sokáig egy szakorvos, egyszerűen nem engedik opreatőrként a műtőasztalhoz."

És vajon ez fog változni majd, ha több fizetést kapnak a dokik? Ha továbbra is ingyenes lesz a egyetem?

De biztos ami biztos, Orbán monnyon le! Akkor miden jobb lesz. Tudod, ismét ott vagyunk, hogy a népnek kell változni előbb . . .

"Ugyanis az kapja a zsozsót. Úgyhogy a brit bbérek azok, amiket én irtam. Ha ennyiből nem érted, részemről ezt a témát befejeztem. ennyi időm nincs"

Az általad írt évi £36k csak kb 40%-kal több az átlagbérnél, nem 3-szorosa.

onmagam 2017.03.05. 02:21:09

@Graveling: többféle választ lehet adni egy problémára. egyik, hogy próbálod valahogy túlélni, örülsz ha sikerül és te leszel az egyik olyan orvos akinek hullafáradtan is sikerül felelős döntést hoznia.
A másik pedig, hogy azért küzdesz, magadért és másokért, hogy a rendszer élhetőbb legyen és az orvosok ne legyenek hullafáradtak.

Lehet, hogy neked ennyi év után ez a természetes, de nekem nem.

Vegyük észre, hogy amiket itt olvastunk az nem csak arról szól, hogy szegényke panaszkodik, hogy neki most aztán milyen nehéz! Van itt egy mindannyiunkat érintő rendszerszintű probléma ami soha nem fog elmúlni ha mindannyian csak valahogy túlélni próbálunk és elfogadjuk, hogy hát a világ már csak ilyen és nem is lehet jobb.

Graveling 2017.03.05. 02:24:24

@Hórukk: A "hullafáradt" dologra még: Ugye ez nem kiküszöbölhető. Hajnal 4-kor is lehet valaki rosszul. Így éjszaka is kell legyen orvos. Valaki ott kell legyen. Innen továbbvihető.

desw 2017.03.05. 02:25:04

@onmagam:

"Nem az a baj, hogy szar a rendszer, és amellett, hogy kikészíti az embert még használható tudást sem ad, hanem, hogy valakinek ez nem tetszik."

De ki kényszeríti a diákokat arra, hogy ilyen szar magyar egyetemeken tanuljanak? Miért nem mennek inkább híres külföldi egyetemekre? A posztoló 6 év után döbbent rá, hogy szar?

Ha szar a kaja egy étteremben, akkor legfeljebb 1-2 alkalmommal eszek ott, de nem járok 6 éven keresztül szart enni. Ja, ha ingyen van, akkor esetleg! Ez a gond!

Graveling 2017.03.05. 02:31:52

@onmagam: Persze, lehetne jobb is az oktatás az elején leírtam. Meg meg vannak a fórumok a változtatásra is (a "főtéren üvöltöző" meg ne csodálkozzon, ha másoknak lesz róla véleménye). Az én időmben nekem is sokmindent sikerült kijárnom. És vannak olyan dolgok amik sajna kellenek, hogy felkészüljön az ember. "Ami nem öl meg az megerősít". Amúgy a felsorolt problémák nagyrésze véleményem szerint mondvacsinált, erőltetett kifogás, aki akarja meg tudja oldani de nem akartam a részletekben elveszni. Igen sajn van amit el kell fogadni, van amit meg kell változtatni, de nem mindig kívül van a változtatandó, gyakran az emberben "Önmagában" :)

Megjegyzem én az egyetemi évek alatt aludtam a legtöbb órát átlagban :)

desw 2017.03.05. 02:32:43

@marczy:

"Informatikusként végeztem, nem orvosként. Én az ELTE-n már RÖVIDDEL AZUTÁN láttam, hogy bekerültem, hogy az átadott tudásanyagnak KÖZE NINCS a piac elvárásaihoz."

Akkor miért jártad végig?

"Ott pedig programozni kell tudni, fejleszteni kell, ehelyett pedig minden az analízis nevű förtelem nyomasztó fölényében telt el, amit képtelenség volt megcsinálni. Aki programozni tudott, annak is döbbenetesen átmosták az agyát, és mire nagy nehezen lediplomázott - ha egyáltalán - még azt is elfelejtette, amit addig tudott."

Ehhez képest a magyar és k-európai programozók elég jók. Nincs itt ellentmondás?

"Ja, és a programozási tárgyak akkortájt kb. 6-7 évvel a piac mögött kullogtak."

Mit kellett volna oktatni inkább?

Graveling 2017.03.05. 02:34:14

@onmagam: "örülsz ha sikerül és te leszel az egyik olyan orvos akinek hullafáradtan is sikerül felelős döntést hoznia." erről fentebb írtam.

Graveling 2017.03.05. 02:41:04

@onmagam: "Nem az a baj, hogy szar a rendszer, és amellett, hogy kikészíti az embert még használható tudást sem ad, hanem, hogy valakinek ez nem tetszik."

Az első fele egyszerűen nem így van. Az meg hogy nem tetszik az mindenki egyéni véleménye. Onnantól, hogy ezt megosztja másokkal, számítson rá, hogy másnak is lesz róla :)

Persze, lehet írni javaslatokat, vagy pozíciót elérni az egyetemen és belülről változtatni a rendszert.

desw 2017.03.05. 02:47:59

@martineden:

""...igen hullye fidesztroll mirol beszelsz? A penztaros lorinc tobb penzt tesz el evente,mint amit az osszes foiskola es egyetem kap."

Korkedvezményes nyugdíjakra évente kb 1 000 (ezer) milliárd megy el, százmilliárdok mennek ki az ablakon a sok kövér ember kezelésére, ... csakhogy folytassam a demagóg írásodat. Orbán-fóbiádat kezeltesd.

Nálam az egyik ember lopás nem legitimálja a másik ember lopását ill. a pazarlást sem.

desw 2017.03.05. 03:16:17

@morph on deer:

"Ami sántít az az egyén számonkérése egy alapvetően rendszerszintű hiba/elégtelenség/tökéletlenség miatt. "

Nem volt számonkérés részemről, csak a szokásos provokatív stílusommal feldobtam a tandíj kérdést.

Egyrészt a reakciók jól mutatják az általános magyar hozzáállást: "Engem mindenki támogasson, de én szarok a fejetekre!" "Nincs JOGOM számonkérni" . . . Szerintem ez az, ami igazán megmérgezi szegény kis Magyarországot, és ez nem fog változni akkor sem, ha holnaptól Orbán helyett más bohóc lesz a porondon.

"A helyzet ugyanis - véleményem szerint - az, hogy azért az adófizetői hozzájárulásért amibe mindez kerül, azért már illene megfelelő szintű és európai stílúsú oktatást adni, nem?
Igen, tudom, a "magyar orvos" meg a "magyar orvosképzés" fogalom, - de a módszerek felett eljárt az idő, illene észrevenni és tenni róla!
Az, hogy húsz, ötven, akárhány éve is "így volt jó" nem menti a mai hiányosságokat!
Miért ne lehetne komolyan venni mindazt, amit egy huszonegyedik századi oktatási intézménytől elvárható lenne, ha már..?"

Ebben egyetértünk!

De a felsőoktatás is tipikus magyar sztori, miért lenne ez más? Lenyúljuk, amit lehet, aztán a maradékból gányolunk valamit.

És vajon a posztoló 6 év után döbbent rá, hogy morcos a TO-s néni és hogy rossz az oktatás? Ha korábban is elégedetlen volt, akkor miért kínlódótt 6 évet? Miért nem ment külföldre tanulni? Esetleg úgy volt vele, hogy ingyen jó lesz így is? Vagy csak pár évet kell kibírni, és tipli?

Most mi van? Egyetem büfizik egyet és megy a fejpénz az államtól mindeféle kontroll és minőségi elvárás nélkül. És itt jönne be a tandíj szabályozó kérdése. Ha rossz vagy drága az egyik egyetem, akkor mindenki máshová menne, így kényszerítve ki a változást. Persze a magyarnak inkább szar kell "ingyen", mint jobb de pénzért.

NemNick 2017.03.05. 03:30:46

Végigolvastam a kommenteket... Az empátia, megértés - és a sima józan paraszti ész - teljes hiánya az önzéssel és a szar kormánypropagandával nyakonöntve.

Bravo.

desw igen kevéssé jóképességű kommenttárs annyira eccerű, hogy azt sem veszi észre, hogy pont olyasmikkel érvel, ami ellen felléptek - anno - a narancsos istenei, mikor érdekük úgy kívánta, persze...

még azok is, akik - mint írják - szintén orvosnak készülnek, még ott is védik néhányan ezt a rendszert, melldöngetve, hogy ők bezzeg... pedig lehet, csak annyi a megoldás, hogy nem Szegeden vitézkednek.

és azok a valóságszagú gondolatok.... érj el pozíciót az egyetemen, és belülről változtasd meg a rendszert... apám, más farkával a csalánt csépelő, semmi sem drága kibicek ...

de facto amellett érvelnek többen az egyre kevésbé tisztelt kommentársak közül - egy olyan országban, ahol közismerten orvoshiány van évek óta - hogy nem baj, legyen csak minél nehezebb, mert... csak,
mert nekem is rossz volt, mert én is tanultam (egyszer, még az érettségire, elnézve a hsz-a színvonalát) éjszaka, mert én ADÓZOM ezért nekem elvárásaim vannak - igaz, nem az állam felé, aki elszedi a pénzem, és faszságokra költi, hanem a DIÁK felé (normááális???)

és még sorolhatnám.

komolyan nem csodálkozom hogy itt tart ez az ország.

onmagam 2017.03.05. 04:27:49

@Graveling: ja és az ember ne csodálkozzon, hogy hullafáradt, ha hajnalban nem alszik :)

onmagam 2017.03.05. 04:31:50

@Graveling: lehet, hogy nem igaz az első fele, de erről nem volt szó az előbbi hozzászólásban amire én reagáltam.

Abból az derült ki, hogy kb ha nem tetszik ne csináld!

onmagam 2017.03.05. 04:35:55

@desw: hát igen. csak ennyi erővel az egész ország elmehetne külföldre.

de amúgy létező dilemma, hogy aki itt akar javítani, (nem csak egy blogpost erejéig persze) az egy bolond vagy egy hős? talán mindkettő egyszerre. vagy talán attól függ, hogy sikerül-e neki.

desw 2017.03.05. 04:53:37

@onmagam:

Az évekkel későbbi problémázásnak és blogposztnak mi értelme van? Semmi! A poszter frusztrált volt, így kiadta magából. Végül szépen belesimult a rendszerbe, mert a saját érdekei így kívánták, holott az eü-t is belülről kellene szétrobbantani.

Mi lenne, ha a kormány nekimenne az orvosbáróknak? Mi van a műhibapereknél? Simán összezárnak az orvosok, így kívülről lehetetlen rendet tenni.

desw 2017.03.05. 05:03:35

@NemNick:

"desw igen kevéssé jóképességű kommenttárs annyira eccerű, hogy azt sem veszi észre, hogy pont olyasmikkel érvel, ami ellen felléptek - anno - a narancsos istenei, mikor érdekük úgy kívánta, persze..."

Ember nincs, aki nálam jobban utálja Orbánt és a Fideszt, és világ életemben a tandíj mellett voltam.

"és azok a valóságszagú gondolatok.... érj el pozíciót az egyetemen, és belülről változtasd meg a rendszert... apám, más farkával a csalánt csépelő, semmi sem drága kibicek ..."

Jaja. Inkább várom tátott szájjal, hogy valaki más majd megváltoztatja a rendszert úgy, hogy nekem jobb legyen. Igazad van , sokkal valóságszagúbb ez!

". . . mert én ADÓZOM ezért nekem elvárásaim vannak - igaz, nem az állam felé, aki elszedi a pénzem, és faszságokra költi, hanem a DIÁK felé (normááális???)"

Ilyen faszság pl a Nyugatnak képezni orvosokat

2017.03.05. 06:17:53

Pici sértettséget is érzek a posztból. Az azért hatalmas törés, pofon, kudarc, hogy az orvosi egyetemre bekerült, majd kihullott és nem is az első évben.
Az, hogy hatalmas fejetlenség van a felsőoktatásban, az nem újdonság. Nem is csak az orvosi szakra igaz.
Fentebb írták, hogy komolyabb szakokon így megy, estig előadások, aztán kéne tanulni, a többség dolgozik is. Gyakorlatra nem marad idő. Tanulmányi osztály paraszt.

Egy történelem vagy anglisztika szakos bölcsész ezt nyilván nem érti meg, de egy mérnök, jogász szakos hallgató hasonló cipőben jár, mint egy orvosi.

Az, hogy nem korszerű tudást oktatnak, az nem újdonság. A jogász szak eleve azzal kezdődik, hogy római jogot meg jogtörténetet vernek az emberek fejébe, aminek csak az a célja, hogy első év végére kiszórják az évfolyam felét. Gyakorlati haszna nulla. A büntető és polgári jogot ugyanúgy meg lehet tanulni ezek nélkül is.

jaegtroll 2017.03.05. 07:07:08

virágozzék minden virág, de azé dögöjjön meg a szomszéd tehene inkább máma, mint holnap ugye..

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2017.03.05. 07:43:45

@karandash: abból, hogy másutt is így működik, nem következik, hogy így jó. Nem, így nem jó.

bela b 2017.03.05. 07:45:30

@midnight coder:
Nem állam bácsi fizeti a képzés költségeit, hanem a delikvens szülei (később pedig ő maga).
Állam bácsi pedig nem várhat el semmit. Nem az a feladata.
Meg kell nézni, hogy normálisan működő gazdaságokban mennyi adót fizet egy jól képzett ember.
Na ezért vannak az államilag finanszírozott képzések. A képzett ember ugyanis baromi jó befektetés az államnak.

dr. bodri 2017.03.05. 08:29:43

A kommentelőnek teljesen igaza van-ha betűről-betűre be akarja tartani a tanrendet, és nem lóg néha, akkor bizony jó néhány józan paraszti ésszel is teljesíthetetlen akadályt állít az egyetem elavult rendszere.

dr. bodri 2017.03.05. 08:31:19

@dr. bodri: jelzem én is az SZTEn végeztem-méghozzá az orvos karon. Legtöbbünk igazság szerint ezeket akadályokat egészséges csibészséggel kellett hogy megoldja-sajnos.

desw 2017.03.05. 08:43:51

@bela b:

"Nem állam bácsi fizeti a képzés költségeit, hanem a delikvens szülei (később pedig ő maga)."

Jaja. Akkor nem lenne gond, ha alacsonyabb adók mellett tandíj lenne.

" Állam bácsi pedig nem várhat el semmit. Nem az a feladata."

Nem hát! Álombácsinak honnan van a pénze? Csak úgy az űrmanók összehordják neki?

"Meg kell nézni, hogy normálisan működő gazdaságokban mennyi adót fizet egy jól képzett ember."

Jóval kevesebbet, mint Magyarországon, ha a teljes bérköltséget nézzük.

"Na ezért vannak az államilag finanszírozott képzések. A képzett ember ugyanis baromi jó befektetés az államnak. "

Ja, ha nem emigrál. Ha emigrál, akkor kidobott pénz volt

Graveling 2017.03.05. 09:57:57

@NemNick: " és azok a valóságszagú gondolatok.... érj el pozíciót az egyetemen, és belülről változtasd meg a rendszert... apám, más farkával a csalánt csépelő, semmi sem drága kibicek ..."

Nézőpont kérdése. Ki várja kitől. És ki a kibic. Ha jobban átgondolod.

Felnőtt ember szerintem, ha valami nem tetszik neki vagy otthagyja vagy változtat rajta. A többi hisztizik, ha nem tetszik valami és másoktól várja a megoldást. Ő maga nem tesz érte semmi. Szerintem ezért tart ott az ország ahol. Ezek a gondolatok már messzebb mutatnak, de szerintem is:

"Az évekkel későbbi problémázásnak és blogposztnak mi értelme van? Semmi! A poszter frusztrált volt, így kiadta magából"

LillaSB 2017.03.05. 10:06:20

Kiváncsi leszek a cikkíró pszichés állapotára a szakképzés befejezése (következő 5+ év) után. Azok, akik már az egyetem alatt kiégtek, egyszerűen nem alkalmasak erre a pályára. Itt is kell, hogy működjön a természetes szelekció, és ez így van rendjén.

Életke2012 2017.03.05. 10:22:47

@bela b: AZ állam mi vagyunk, a nép, ha nem tudnád... Mi fizetünk és mi is várunk el érte valamit.

szabidoki 2017.03.05. 10:25:19

Szegeden végzett orvosként vegyes érzéseim vannak ezzel a poszttal meg a kommentekkel kapcsolatban. Nyilván van egy olyan olvasata a dolgoknak, hogy mit picsog a kiccsávó én is túléltem 10-20 éve és mégis itt vagyok, blablabla... Ugyanakkor meg ha már tizenéve is szar volt az nem igazán indok arra hogy ne is próbáljunk rajta javítani, főleg úgy hogy van olyan hallgatói csoport, akiknek igyekeznek a kedvében járni, ez pedig a devizás, külföldi hallgatók, akik (magyar viszonylatban) nagy pénzt fizetnek a képzésért és ezért szeretnének is minőségi szolgáltatást kapni. Érdekes módon az angol évfolyamon meg tudták és tudják oldani hogy az órarend betartható legyen és a dékán sem revolverezte a panaszkodókat azzal hogy elintézi nekik hogy újrakezdhessék az egyetemet. Fura. Anno volt is egy botrány, amikor lapátra tették az anatómia-professzort mert túl sok fizetős hallgatót rúgott ki és a bevétel lassabban kezdett csordogálni - ő meg, mivel lejárt a szerződése, május elsejével szépen összepakolt és magával vitte az intézeti oktatók nagyobb részét meg elég sok olyan berendezést/kutatási anyagot is amit ő nyert pályázatokon a kutatásaihoz - lett is nagy szaladgálás hirtelen, hogy ki fog vizsgáztatni meg miből, aztán persze összerántottak pár veteránt akiknek valaha volt némi közük az anatómiához de a prof lapátra tette őket mert mihaszna léhűtők voltak - most visszajöhettek, furcsa módon az új munkahelyeik megvoltak nélkülük, mégegyszer mondom, május-júniusban...

szabidoki 2017.03.05. 10:30:59

Amúgy meg most van rálátásom az angol orvosképzésre, és szeretném eloszlatni azt a mítoszt, hogy a magyar orvosképzés mennyire jó - egy fenéket, az angoloknál az elméleti képzés alapos, nincsenek halálra szivatva az egyetem alatt, sok a gyakorlati képzés és főleg a vége felé egyre inkább úgy megy a dolog, hogy egy orvosra jut 1-2 hallgató, nem 15-20. A hallgatók (és a junior orvosok) félévente-évente értékelik az oktatókat, az egyes osztályokat és kórházakat, és komolyan is veszik a visszajelzéseket, nem elég azt visszaböfögni, hogy 20 éve is ilyen volt, legyenek boldogok hogy nem romlott...
Ugye, a szemléletbeli különbség, itt nem az megy hogy Lenin elvtárs milyen rendes volt hogy visszaadta a gyerekeknek a labdát mikor közéjük is lövethetett volna...

Nagyorrú Barbi 2017.03.05. 10:46:18

A cikkből kimaradt egy kis mocskosorbánviktorozás.

HaCS 2017.03.05. 11:03:14

@Nagyorrú Barbi:

Ne hülyéskedj!

A górét meg a sleppjét többek közt az orvostársadalom emelte piedesztálra.

Csak nem gondolják, hogy a rendszerrel lehet a baj.

Biztos a Tanulmányi osztály szabályozza a külső intézményekben a gyakorlati képzésre jutó erőforrásokat. Meg a Dékán úr is építtethetett volna saját zsebből nagyobb előadó termeket.

Én azt látom a tüneteket sikerült csak felismerni. A diagnózis még várat magára.

masada 2017.03.05. 11:06:27

Napi 6 óra alvás elég...öszintén szólva ez egy hatalmas nyavalygás és örülök hogy otthagyta az orvosit

martineden 2017.03.05. 11:14:22

@desw: ,,Korkedvezményes nyugdíjakra évente kb 1 000 (ezer) milliárd megy el, százmilliárdok mennek ki az ablakon a sok kövér ember kezelésére, ... csakhogy folytassam a demagóg írásodat. Orbán-fóbiádat kezeltesd. "...Igen hulye fidesztroll, mit hadovalsz megint?Ossze-vissza hazudoztal szazmilliardokrol amibe az orvosok kepzese kerul evente, aztan mikor szembesuls a tennyekkell, a nyugdijrol es a kover emberekrol halandzsazol? Foglalkozz inkabb azokkal az ezer milliardokkal amit a csuti geci vezetesev a fidessmaffia lop el.

blah blah 2017.03.05. 11:19:35

@martineden: te meg itt stadionokról halandzsázol pont erre akart rámutatni

Harcászati atompingvin 2017.03.05. 12:15:10

Külföldön jártam egyetemre a 80-as években, és már akkor megdöbbentet a kontraszt.

Az itthon tanuló volt osztálytársaim szivatásra, fejetlenségre, öncélú tekintély-elvűségre panaszkodtak, meg főleg arra, hogy az oktatóknak a pénzes mellékmunkák mellett az oktatói munka volt a legkevésbé fontos.
Eközben én komoly színvonalú oktatást tapasztaltam meg, ahol mind az elméleti, mind a gyakorlati képzés egy naprakész és használható tudás átadásáról szólt. Külön hangsúlyozott oktatási cél volt a rendszerszemlélet és az együttműködés képességének az átadása. A vizsgákon az oktatók úgy érezték, hogy ők is megméretnek, és az egyetem vezetése sem becsülte azokat a kollégákat, akik az évfolyam felének képtelenek voltak használható színvonalon átadni a tudásukat.

Ma a gyermekem a hazai felsőoktatásban tanul, és ugyanazt tapasztalja, mint a posztoló, ugyanolyan problémákra panaszkodik, mint anno a volt gimis osztálytársaim. Tantárgyfelvétel, órabeosztás, gyakorlati képzés, előadások és jegyzeteik, öncélú és inkoherens számonkérési attitűd, sorolhatnám.

Szánalmas, ahogy egyes hozzászólók védelmükbe veszik ezt a kotraproduktív, erőforrásokat pazarló, lelkesedést megölő rossz gyakorlatot.

Sok-sok diplomás embert ismerve bátran állítom, hogy a néhány hozzászóló által oly sokra becsült „kérgesre edző” gyakorlat semmivel sem eredményezett több jó szakembert.
A „túlélési technikákkal felvértezett” diplomások – sokukat értelmiséginek sem nevezném – kiemelkednek a felelősséghárításban, az együttműködés elemi normáinak nem-ismerésében, és sokuk egyáltalán nem tud rendszerben gondolkozni.
A tekintély forrásai az értékek, és nem fordítva – ezt sokan szem elől tévesztik.

Ami pedig a tandíjat illeti, az Oktatási Hivatal évente kiküldi az egyenlegközlőt, mennyi tandíjat előlegezett meg a hallgatónak, amit a szakmán kívüli elhelyezkedéskor vagy a tanulmányok idő előtti megszakításakor szerződés szerint vissza kell fizetni. Nem is értem, miről írnak egyesek, ez egy szabályozott eljárás. Csak halkan jegyzem meg, hogy ha valaki 4-5 év orvosi után a posztban leírt problémák miatt kihullik, ez a tízen-milliós adósság egy életre megnyomorítja őt és a családját, ha átlagos emberekről van szó :(

Zsuzsi25 2017.03.05. 12:52:45

Az a baj, hogy iszonyu sok penz folyik el az egeszsegugybol. Mindebkinek jar eü ellatas. Miert? Rengetegen szocialis alapon kapnak ellatast. Ez nem jo. Mert igy az is szar ellatast kap forrashiany miatt, aki fizet tb.t....ahelyett, hogy szepen kidobalnak a rengeteg potyautast. (Ezalol kivetel a nyugdijas kat.) Es igy jutna penz azokra, akik tesznek is a rendszerbe.

élhetetlen 2017.03.05. 12:59:40

@desw: „Mindig is tandíj mellett voltam, mert egyrészt így ki lehetne szűrni a lusta és munkaundorban szenvedő lébecoló félhülyéket”. Ez alapvető tévedés. Ha a papának van elég pénze, akkor a lusta, munkaundorban szenvedő, félhülye gyereke nyugodtan ellébecol az egyetemen, míg akinek nincs, az akármilyen tehetséges, neki sem kezd, mert tudja, hogy nem fogja bírni anyagilag. (Annyi diákhitel nincs, amiből tandíjat, albérletet, mert kollégium sincs elég, fizetsz, és még élsz is öt évig).

kronoszinklasztikusinfundibulumgenerátor 2017.03.05. 13:19:45

Kedves posztoló!

Remélem a kommentek többsége meggyôzött arról, hogy otthon lévôk többségét abszolút nem érdekli, hogy veled mi van. Nem érdekli ôket, hogy te is ember vagy, hogy van teherbíró képességed, ami véges, az meg legkevésbé sem, hogy vágyaid, céljaid is lehetnek. Innen könnyen levonható a következtetés, majd ha orvosként túl leszel 32 óra munkán és hulla fáradt vagy, akkor sem fogja ôket érdekelni, mert lásd:
-az adófizetôk pénzén tanultál és csak hálás lehetsz
-nekem is így volt, neked meg miért legyen másképp netán jobb
-nekem is ennyit kell dolgoznom, meg még többet is
-de hát az én rokonomról van szó, aki nagyon fontos nekem.
Félreértés ne essék, szerintem is mindenki számít és ezért meg is kell tenni mindent, minden betegért. Sôt, nem is mindenki ilyen (minden tisztelet ezeknek az embereknek), de azért elegen ilyenek.
De a rendszer hibáit nem az egyéneknek kellene megoldania.
Szóval ezt a hozzáállást várhatod a szakmádban, meg azon kívül is. Ha rámutatsz a rendszer hibáira, akkor a vezetôk is el akarnak hallgattatni, mert nehogy már ôk legyenek a hibásak, de egy nagy része az embereknek is téged fog hibáztatni a fenti okok miatt. Ez az ország már csak ilyen.
Ja és a szakorvosképzés is ugyanilyen lesz.
Szóval innen eldöntheted, hogy hol akarod folytatni az életed. Vagy milyen közegben, lehetôségekkel akarod felnevelni a gyerekeidet. Van-e benned annyi erô, vagy elfogadás, hogy akarnál változtatni ezeken a dolgokon otthon, vagy csak el tudnád-e azokat fogadni. Vagy tudod-e vállalni a külfölddel járó kihívásokat, mert az se habostorta, hogy a családodtól távol, idegen országban akarnál gyökeret verni akár hosszabb, vagy rövidebb idôre.
A döntés szerencsére csak a tiéd (jelenleg). Sok sikert kívánok neked a jôvôdre vonatkozolólag!

Hórukk 2017.03.05. 13:24:15

@Zsuzsi25: Igen, ezt úgy hívják, hogy társadalombiztosítás. Max. 150 éve létezik ilyen, előtte pár ezer évig kipróbálták hogy milyen az élet nélküle - majd az a döntés született a világ civilizált országainak mindegyikében, hogy ez így jobb. Amikor komoly tervek születnek arról több országban, hogy bevezetik a munka nélkül is mindenkinek járó alapjövedelmet, akkor nem hiszem, hogy a társadalombiztosítás eltörlése célszerű és aktuális. Egyébként én nem szeretnék magam körül fertőző, rothadó húsú, nyomorék embereket látni nap mint nap, tömegével. Engem valahogy zavarna még akkor is, ha én jól élek. Lehet, hogy téged és a hozzád hasonlóan gondolkodókat nem. És akkor még nem szóltam a gyerekekről... Mellesleg, ha a NAV megpróbálná ténylegesen behajtani az eü. költségeket pár biztosítatlantól és ez megjelenne a médiában is, akkor valamivel nőne az öngosdoskodásra való hajlandóság.

Ala-ud-din (Servicio de Inteligencia) 2017.03.05. 13:24:17

@masada: megmondta már Napóleon is, hogy 4 órát alszanak a férfiak, 5-öt a nők, 6-ot pedig csak a gyerekek és az idióták.

bullshitgen 2017.03.05. 13:26:38

Poszter nem bírja, van ilyen.
Rohadt sok és nagy probléma van az egyetemek működésével, finanszírozásával, az oktatással
A felsőoktatás sajnos minden normális területen (nem buktacukrozó szakokon) ilyen.
Szerintem kell a sok elmélet, csak nem mindegy az milyen és ne menjen a gyakorlat rovására. Bizonyos területeken (pl IT) pedig igen, kövessék a felelősök a munkapiaci körülményeket, elvárásokat és ez alapján is alakítsák az oktatást, szerintem.
Valamit azonban nem értek. Olvasom itt, hogy [...]"20 éve ilyen volt" vagy "50 éve ilyen volt". Azok akik ilyenné tették nem haltak még ki? De komolyan. Ha 20 és 50 éve is ilyen volt, akkor az azt jelenti, hogy most is ugyanilyen emberek irányítják, ugyanilyen emberek tanulnak. Akik most irányítják az egyetemeket ugyanúgy közülünk kerültek ki.....
Azt is állítom, hogy ha rajtam múlna, kb. annyit fizetnék az orvosoknak amennyit kérnek. Nem sajnálom most sem, a jövőben sem a normális (azaz szakmailag jó) orvosoktól a fizetést, akár 46%-al akár 300%-al több az átlagfizunál. Vagy ha még annál is több.
Azonban beszélgethettek itt bármiről, ez a poszt sem szól másról (és amúgy az orvosokkal, meg az eü-vel foglalkozó cikkek nagy többsége sem) mint arról, hogy kevés a lóvé. Ennyi. Elmennek az orvosira mert azzal majd milyen jól fognak keresni, aztán kiderül, hogy azért nem, meg a hálapénz se mindig lesz. Sebaj, majd kimegyünk külföldre és keresünk ott faszán. Nincs ezzel baj, de szerintem ez a téma egy rohadt nagy képmutatás. Az egész a fizetésekről szól és ennyi csak ezt nem vállalják be se azok akik még tanulnak, se azok akik még végeztek. Őszintébb lehetne az egész téma (eü, orvos), ha nem lenne terelés.

Ala-ud-din (Servicio de Inteligencia) 2017.03.05. 13:34:16

@karandash: számomra nem egyértelmű, hogy kihullott-e. Igaz csak felületesen olvastam a posztot, de nekem úgy tűnt, hogy befejezte az 5. évet és most a 6.- at gyűri

Hórukk 2017.03.05. 13:40:14

@LillaSB: Ez rendben is lenne, de ha a követelmények túl magasak és nem ugorja meg őket élő ember - értsd ezalatt most hogy csak túl kevés - akkor majd édesanyádat te gyógyítgathatod otthon kamillateával, jobb híján.

Hórukk 2017.03.05. 13:56:02

@Graveling: Vagy az élettapasztalatod közelít a nullához, vagy a fantáziád, de valszeg mindkettő egyszerre. Hallottál már olyanról, hogy műszakos munkarend? Amikor a törvényes 8-12 órás munkaidő előtt és utána is van lehetősége valakinek pihenni? Ennek a műszakos munkarendnek aztán vannak különféle változatai. Létezik továbbá otthonról történő munkavégzés: pl röntgenleletet lehet otthonról is kiértékelni, ha telepítenek az otthonodba ehhez programot és monitort. Vagy meglehetne próbálni behajtatni az indokolatlanul igénybe vett ellátás költségeit (legalább részben), ami a realitások közt tartaná a sürgősségi ellátás igénybevételét. Stb.

Hórukk 2017.03.05. 13:56:59

@Ala-ud-din (Servicio de Inteligencia): Én is pont ezen gondolkodtam, de nem volt kedvem mégegyszer végigolvasni.

LillaSB 2017.03.05. 14:13:22

@Hórukk: Orvos vagyok, 10 éve végeztem, emellett két kisgyermek édesanyja. A tapasztalatom az, hogy bár az egyetem valóban nehéz, az azt követő évek többszrösen nehezek.
Rendben van, hogy az ember átél egy-két hullámvölgyet, esetleg megkérdőjelezi, hogy miért ezt a szakmát választotta. Viszont kiégésről beszélni egyetem alatt azért túlzás, különsen, mikor az ember még csak a felkészülési fázisát éli bárminemű felelősség, vagy valódi tét nélkül.
A postíró által felsorolt problémák a magyar egészség- ill. oktatásügy rendszeri hibái. Abba, hogy orvosok, vezetők, intézmények mennyit tesznek azért, hogy a sokszor lehetetlen helyzetekből a legjobbat kihozzák a postíró valószínűleg nem lát bele.

desw 2017.03.05. 14:16:00

@élhetetlen:

"Ez alapvető tévedés. Ha a papának van elég pénze, akkor a lusta, munkaundorban szenvedő, félhülye gyereke nyugodtan ellébecol az egyetemen"

A saját (papa) pénzét elszórhatja, kit érdekel, de most az adófizetők pénzét szórja el ugyanez a félhülye.

"míg akinek nincs, az akármilyen tehetséges, neki sem kezd, mert tudja, hogy nem fogja bírni anyagilag. (Annyi diákhitel nincs, amiből tandíjat, albérletet, mert kollégium sincs elég, fizetsz, és még élsz is öt évig)."

Azt valóban nem szabad hagyni, hogy a tehetséges és szegény gyerekek pénzhiány miatt kimaradjanak az egyetemről. Viszont akkor pl lehet tanulmányi szerződés a munkaadóval, aki fizeti a tandíjat cserébe végzettként ott dolgozik, hitel, ...

Hórukk 2017.03.05. 14:31:55

@Graveling: "Ez a szakma nem arról szól, hogy nekem hogy lesz kényelmes, marhára nem. Akkor el van tévedve." Az hiszem, ezt röviden tudom cáfolni: nem CSAK arról, de arról is kellene hogy szóljon. Ha a szakmában dolgozol akkor gondolom hallottál olyan statisztikákról amelyek egyértelműen kimutatják, hogy rosszabbak az eredmények, ha a személyzet fáradt, kiégett. Nappal jobbak az eredmények mint éjjel, hétköznap jobbak mint hétvégén. Világszerte, ezáltal tekinthetők nyugodtan objektívnek ezek a statisztikák. Amit aztán egy laikus is megért: ha egy sebész kényelmesebben hozzáfér az operált területhez, ha a vérvételnél a nővérke nem feszeng a kényelmetlen széken, az a beteg számára jót jelent. Az ellentettje pedig rosszat. Aztán egy másik aspektus: tévednek azok, akik csak a pénzben látják az orvoskivándorlás okait. Ebben nagy szerepet játszik a jobb munkaidőbeosztás, az ésszerűbb munkaterhelés, a több szabadidő (vagy legalább annak reménye) is.

élhetetlen 2017.03.05. 14:39:53

@desw: „A saját (papa) pénzét elszórhatja, kit érdekel, de most az adófizetők pénzét szórja el ugyanez a félhülye.”. Ez igaz. Most poénkodhatnék, hogy a gazdag papa biztosan több adót fizet, és abból kijön az ő gyereke ingyenes tanulása is, de ezt én sem gondolom komolyan. Ami viszont komoly, ráadásul az orvosképzésnél. Az a kórház, amely az ott dolgozókat sem képes megfizetni, az miből fizetne annyit egy diáknak, hogy abból öt évig tanulhasson. Szóval lehetne, de nem lehet. A magánklinikának meg nem éri meg, mert jobb fizetésért így is válogathat. Szóval nem tudom, én inkább úgy látom, hogy az ingyenesről azért kihull a selejt, de ha a fizetőst benn tartják a pénzért, az nem biztos, hogy sokat segít.

Graveling 2017.03.05. 14:48:36

@Hórukk: Kerüljük a személyeskedést és a megmondást. Értelme sok nincs, konstuktív érvekkel lehet csak vitatkozni. Az egészségügy helyzetét meg ne keverjük bele, ezer helyen vérzik, külön oldalakat tudnék róla beszélni, de ez nem az a topic :) Szerintem a lényegét nem értetted a mondandómnak, de maradjunk a felvetett témádnál:

Röviden: Valóban lenne mit csiszolni a rendszeren és lehetne javítani a pihenési lehetőségeken, de az hogy kimerült esetleg fáradt eü dolgozó soha ne legyen az elkerülhetetlen. Mivel éjjel is szükség van egészségügyi ellátásra, ezért valakinek kell éjszaka is dolgoznia. Az emberek alapvetően nappali élőlények, és szükségük van a napfényre, és éjszakai alvásra, és fontos az állandósított bioritmus..

Bővebben: Én az elmúlt lassan 20 évben dolgoztam ezer féle beosztásban és rendben (32órás, 24órás, 12 órás, 8 órás), de kérdezz meg bárkit aki 3 műszakban dolgozik vagy 12 órás műszakban, mik a tapasztalatai. Több mint száz ilyen emberrel dolgozom együtt. Egyszerű a dolog:

Ha egyszer borul a napirended/ciklusod (értsd: nem nappal dolgozol, hanem akármilyen műszakban, vagy heti váltásban különbőző 3-as műszak beosztásban) az nem csak egészségügyi kockázattal jár (nem is kicsivel), hanem egyszerűen rossz a koncentrációd/fárasztó/kimerítő. Éjjel amúgy se lesz kipihent senki (hiába éjszakára jár). Gondolj csak a "jetlag" jelenségre, időzóna váltásokra.
Részletesebben:

-12 órás műszak: hol nappal, hol éjszaka van az ember (persze lehet variálni csak nappal csak éjszaka stb beosztásokkal is, de a lényegen nem változat) Teljesen összekuszálódnak a nappalok. és éjszakák mert nem minden nap kell menni dolgozni. Eleve 12 óra már önmagában is kimerítő.

-8 órás műszak: ugye fix időben megy be az ember, nem is hosszú, általad ez a preferált, ha jól értem.
Ugyanúgy összekuszálódnak a nappalok, éjszakák napi ciklus felborul. Mire átálna az Éjszakai műszakra, megint váltani kell.

Ehhez még hozzá kell venni, hogy az ember nem egy robot. Tegyük fel szeretne kimenni a napfényre, családjával, más emberekkel, ismerősökkel találkozni, üzletekbe menni vásárolni, ügyeket intézni, stb. Szóval azt amúgy is csak nappal tudja, így egy éjszaki műszaknál az alvás problémássá válik nappal. Hétvégéket már hozzá se veszem.

Szerintem aki ezt gyakorlatban is csinálta annak nem kell magyarázni, hogy a műszakolás önmagában nagyon felkavarja az ember életét,napirendjét, bioritmusát. A többiek meg kis "fantáziával" megértik.

Lehet te nagyon jó kondiban vagy és kivételes személy vagy és műszakban dolgozol (az se mindegy mit), és nem okoz problémát neked, de az emberek töbsége nem így működik. Ha pedig nem műszakban dolgozol miről beszélsz élettapasztalatilag?

Rengeteg információt kutatást, cikket lehet találni az éjszakai műszakról, keress rá szerintem.
Most kicsit bulvárosakat linkelek, mert nem tudom folyórathoz van-e hozzáférésed:

librarius.hu/2014/09/20/rossz-nekunk-ha-ejszaka-dolgozunk/
www.medicalnewstoday.com/articles/288310.php
breezecourier.com/main.asp?SectionID=68&SubSectionID=607&ArticleID=187122

Graveling 2017.03.05. 15:06:54

@Hórukk: "Az hiszem, ezt röviden tudom cáfolni: nem CSAK arról, de arról is kellene hogy szóljon. "

Szerintem elbeszélünk egymás mellett, kezd parttalan és offtopic és kicsit öncélú lenni ez a pihenéses téma. Részemről lezártnak tekintem.

DE! Alapvetően igazad van! Persze, jobb körülmények jobb teljesítmény. (vicc az, hogy arra is van statisztika, hogy a hibaszázalék akkor is nő, ha túl kényelmesek a mukaviszonyok, és kicsi a terhelés!) Abban is igazd van, hogy a magyar egészségügyben nem rózsás a helyzet, de ez megint nem ide tartozik.

Arra akartam kilyukadni, hogy ebben (és sok más szakmában) elkerülhetetlen hogy stresszes körülmények között, nyomás alatt, akár fáradtan, akán kimerülten kelljen döntést hozni, gondolkozni, cselekedni. Persze lehet és kell csökkenteni a megterhelés mértékét. Ezt nem is vitatom, de egyezetmi terhelés a normál munkavégzést nem közelíti meg. (persze lehet nyugdíjat területet és szakmát is választani).

Alapvetően túl nagy fókusz esett a kialvatlanságra. Ez mind csak egy faktor a sok közül. A "cikkhez" visszatérve a cikkíró ezer és egy szituációval fog szembesülni, ami problematikus lesz számára orvosként, és a "cikk" alapján orvostanhallgatóként nem tudott vele megbírkózni. Egyik klasszikus (de nem oylan ritka eset) mikor egyszerre nem egy beteg van rosszul, vagy egyszerre több dolgot kell intézzen és meg kell osztania a figyelmét és prioritásokat beállítani, hatékonyan szervezni az idejét. A cikk alapján ez nem ment neki. Mindezt akár úgy (akármilyen kipihent) hogy folyamatosan jön a presszió hozzátartozóktól vagy más irányokból. Stb. stb.

Hogy ilyen hatások érjék az embert, igazán nem is kell orvosnak lenni. Szóval az élet nem habostorta. Van amikor össze kell szednie magát az embernek, mert nem fognak mindent az ő kénye-kedvére alakítani a többiek. "Welcome to the real World, Neo"

Hórukk 2017.03.05. 15:08:18

@Graveling: Én is teljesen egyetértek:-) csakhogy az általad hivatkozott kutatások az említett munkarendek negatív hatásait mindig a "normális" azaz a nappali munkarendhez viszonyítva mutatták ki. Anélkül hogy a vonatkozó kutatásokat teljesen ismerném, nyilvánvaló, hogy bármelyik általad említett műszakos munkarend kevésbé ártalmas, mint az, amikor nappal dolgozol, éjjel nem vagy alig alszol, aztán másnap folytatod a stresszes munkádat, majd ugyanez a ciklus többször ismétlődik hetente. A "kényelmes(ebb) munkarend" kialakítása az egyik ismert módja a munkaerő megőrzésének és az eredményesebb munkának. És ez vonatkozik a tanulásra, az egyetemi képzésre is.

lyken 2017.03.05. 15:08:39

@Sir Desmond: És ez akkor azt jelenti, hogy....?

Graveling 2017.03.05. 15:12:36

@Hórukk: "Igen, ezt úgy hívják, hogy társadalombiztosítás"
Magyarországon nincs társadalombiztosítás (már a neve se az!).
Befizetés (adó) és elosztás van. Ugyanúgy nyugdíjbiztosítás sincs.

Hórukk 2017.03.05. 15:27:20

@LillaSB: Orvosegyetemi hallgatók közt meglehetősen nagy a már patológiás kifáradás és a kiégés előfordulása külföldön és a helyzet valószínűleg nem jobb Magyarországon sem.
Ha feltételezem, hogy minden felelős vezető és minden politikus is rengeteget dolgozik azért, hogy másoknak jobb legyen (bár valójában ezt sokszor kétlem), akkor is természetes, hogy a nagyobb presztizsért és pénzért el kell viselniük a diszharmonikus működés miatt rájuk zúduló kritikát - mert kinek másnak címeznénk azokat? Ezért kell elviselnie mondjuk a "dékánúrnak" (akit egyébként személyesen ismerek még fiatal korából és tényleg rendes gyerek) a poszter kritikáját - és rendesen megszervezni az oktatást, ami a fizetős hallgatók részére már egyszer sikerült, tehát - elvileg - nem lehetetlen feladat.

Ibrahim a tevehajcsár 2017.03.05. 15:37:43

@kronoszinklasztikusinfundibulumgenerátor: A helyzet a következő: 3 egyetemet végeztem el, kettőt itthon, egyet külföldön. Lehet, hogy amit írok ki fogja verni egyeseknél a biztosítékot, de ezek után a tapasztalatom az, hogy a magyarországi felsőoktatási intézmények többségét átlagos képességekkel és átlagos szorgalommal el lehet végezni. Mondom ezt úgy, hogy a három közül, amit elvégeztem, az egyik a BME volt. Amennyiben a tisztelt poszterinának kétségei vannak, vagy azt hiszi, hogy az orvosi nehezebb, mint a többi, javaslom menjen át a műszakira. Ja, hogy ott is kevés az idő? Igen. Ja, hogy a fizika előadás a Budafoki úton van, a mechanika pedig a Petőfi híd budai hídfőjénél, és futva sem érsz át a két előadás közti szünet alatt? Igen. Ja, hogy mechanikából tervezési feladat is van, pedig leendő villamosmérnökként soha nem fogsz mechanikai rendszereket tervezni, szóval ez is csak a szívatás rész? Igen. Stb. stb. De: ha el tudod végezni, akkor minimum megtanulsz tanulni, és kapsz egy alapot, ahonnan szakmailag is tovább tudsz lépni (ha van elég ambíciód a választott szakmád iránt). Hogy egyszerű, kényelmes lenne? Nem, erről szó sincs.

desw 2017.03.05. 15:51:14

@élhetetlen:

A legjobb 20% nem fizet, és a maradék 80% fizeti helyettük is a tandíjat? Csak buta ötletek, de az biztos, hogy a mostani rednszer pazarló, és a szegény és teheséges gyerekeknek azért nem szabadna elveszniük.

Graveling 2017.03.05. 15:53:15

@Hórukk: "Anélkül hogy a vonatkozó kutatásokat teljesen ismerném, nyilvánvaló, hogy bármelyik általad említett műszakos munkarend kevésbé ártalmas, mint az, amikor nappal dolgozol, éjjel nem vagy alig alszol, aztán másnap folytatod a stresszes munkádat, majd ugyanez a ciklus többször ismétlődik hetente"

Pedig nem nyilvánvaló és nincs is így (csak olvasd azért el, ha érdekel). Nem hiába van a "normális" munkarend, és nevezik annak. A különböző munkarendeket úgy érdemes összehasonlítani, hogy a havi össz. óraszámok stimmelnek. A példádban ez nincs meg. kb. 300 vs 168 óra/hó. Ne keverjük a szezont a fazonnal!

Amúgy munkahely függő, van ahol a műszak jobb van ahol a 24 (effektivitás, kimerülés szempontjából). Azonos havi óraszám mellett a legtöbb orvosi munkakörben a "normál" munkarend és néhány 24 kellőpihenőidővel a legjobb és legegészségesebb.

Privátban folytathatjuk, ha gondolod, szívesen kifejtem, de ez offtopic itt.

rigolya2 2017.03.05. 15:57:52

@midnight coder: khm...

Ha az állam elvárja a tandíjat, akkor a munkavállaló elvárja a rendes bért, amibe belefér a lakhatás, a gyereknevelés és a tandíjhitel költsége kényelmesen. Ez utóbbi az eü-ben nincs meg!!!
Jah: az meg még alapvetőbb lenne, hogy az állam a saját maga által alkotott minimumfeltételeket megfinanszírozza, s teljesíti az eü-ben.
Jah, az is elvárható lenne, hogy az állami eü betartja a munka törvénykönvének előírásait is az eü-ben.

Egyiket se teszi!

Graveling 2017.03.05. 16:10:19

Azért remélem a következő "poszt/cikk" nem arról szól, hogy valakinek elege lett a katonai kiképzésből, és az milyen szar, mert nehéz. Ok, áttételes hasonlat, de aki akarja az érti.

Hórukk 2017.03.05. 16:16:18

@Ibrahim a tevehajcsár: Ez gond, de nagyobb gondnak látom azt, hogy rendkívül egyenlőtlen a terhelés a különböző egyetemeken és karokon (miközben hasonló diplomát adnak ki a végén). A fiam szintén a BME-t végezte el, nem műszaki területen. "Röhögve", alig kellett bejárnia, szórakozás volt az egész neki. Ma kisvezető egy multinál. A lányom ugyanilyen szakon van egy másik egyetemen, 490 ponttal, 99% emelt matekkal vették föl és bukdácsol úgy, hogy szinte minden előadáson ott ül. Félő, hogy ki fog esni, erre - vele együtt - a felvettek kb 60%-ának jó esélye van.. Elgondolkodtató, hogy ha kiesik, az kinek a hibája valójában és beszélhetünk-e ez esetben egészséges kontraszelekcióról.

Iván Gróznij 2017.03.05. 16:38:29

@Hórukk: Milyen lehet az az egészséges kontraszelekció?

Hórukk 2017.03.05. 18:24:47

Pl. amikor kiesnek egy rendszerből olyan, egyébként értelmes és értékes emberek, akik túl sokat okoskodnak. De köszi, én egészséges szelekcióra gondoltam valójában a fenti hozzászólásomban.

kheiron 2017.03.05. 20:26:26

@midnight coder:

Mi sem egyszerűbb - állam bácsi szépen kiképzi az embereket, aztán ha azok túlnyomó része állami állásba megy (mint az orvosoknál), akkor szépen ad nekik akkora állami fizetést, hogy ne akarjanak elmenni külföldre.

Ez nem rakétatudomány.

Ha meg a tisztelt állam bácsi az állami állásokban foglalkoztatott embereknek nem ad annyit, amennyiért maradnak, akkor meg ne pampogjon, beleértve a tisztelt állampolgárokat is, hanem mélyen kussoljon és örüljön, hogy van egyáltalán bárki, aki itthon marad.

martineden 2017.03.06. 10:12:06

@blah blah: Masik hulye fidesztroll! A stadion epitesek az allam penzebol neked halandzsa?

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.10. 06:37:19

@Hórukk:

Addig, amíg a múltból itt maradt vén trottyok, miután kibuknak a nav igazgatói székéből egyetemeken taníthatnak, addig ne várj színvonal elelkedést ( igazgatóként soha nem a szakma volt a szíve csücske, hanem pl az, hogy a dolgozók mely éttermekben edédeljenek a 20 percnyi ebédidőben ).
Régen is ha egy jó elvtársnak már nem jutott hely a polcon, az kapott egy vidéki egyeteni oktatói poziciót.

g0826 2017.03.18. 20:08:19

@szabidoki: Ugye ott az orvosok, aki tanítják a hallgatókat, az oktatást és vizsgáztatást nem ingyen végzik?

szabidoki 2017.03.19. 12:27:07

@g0826: szerződéstől függ. Oktatni mindenkinek kell, ha máshogy nem is legalább egy-két hallgató kísérget időnként, ez alapvető elvárás mindenkitől, nincs külön fizetve. Ha munkaidőn kívül csinálsz valami fizetős kurzust, akkor azért külön pénz jár, de a munkaidőben végzett oktatás munkaköri kötelesség. Azt nem tudom hogy az idősebb kollégák mennyit kapnak egy egyetemi előadásért, nyilván ez is megegyezés kérdése. A vizsgáztatás külön megy, arra kapsz szabadnapot, de pénzt nem, viszont nem is kötelező.
süti beállítások módosítása